Menonjolkan Entri Lama Untuk Menjana Trafik - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Menonjolkan Entri Lama Untuk Menjana Trafik

 Trafik
Salam satu blogger. Dalam dunia blogging kita sering menghadapi dilema bagaimana hendak "expose" entri-entri lama anda. Sepanjang beberapa tahun anda berblogging sudah tentu koleksi entri anda telah mencapai beribu-ribu entri dan antara yang beribu-ribu entri tersebut sudah pasti terdapat beberapa entri yang anda rasa layak di "boost up" kan untuk pembaca.

Ini secara tak langsung akan memberi impak kepada trafik anda dimana entri baru dan lama seiring di promosikan.
Boleh baca : Trafik Blog Bergantung Pada Usia Blog

Republish Entri Lama Dengan Nafas Baru
Jika kamu ada membuat entri tersebut dan menemui maklumat terbaru. Keluarkan semula entri tersebut dan updated dengan maklumat terkini. Dan kemudian Re-Publish semula.
Saya pernah membuat entri berkenaan Re-publish teknik ini dahulu.

Share Post -Post Lama Mengunakan Sosial Network
Ramai diantara kita menggunakan Sosial Network untuk sharekan entri terbaru anda tetapi anda terlupa untuk share entri-entri lama anda.
Oleh itu trafik akan menjelma bukan sahaja di post baru tetapi di post lama anda.

Membuat Linkage Dalaman Post Lama di Post Baru
Ini juga kita panggil permanlink/internal link kot..hehehe.
Dimana pembaca berpeluang membaca post lama anda yang dilinkkan di post baru. Ini adalah usaha untuk menarik minat pembaca klik ke post lama anda. Tapi pastikan topik yang dibincangkan adalah sama dan relevan dengan linkage anda.  Kalau tidak mereka tidak akan membacanya!!!

Buat PDF Gunakan Post Lama Dan Berikan Sebagai Freebie.
Ini adalah satu teknik terbaru yang diamalkan dalam menarik minat pembaca, PDF kan post lama anda yang mempunyai nilai tinggi dan kemudian berikan pada pembaca yang subscribes blog anda.
Biasanya PDF post lama adalah post-post yang berkaitan blogging, SEO, agama atau tutorial amat sesuai sekali!!!
Setiap kali mereka subscribe blog anda maka anda berikan mereka PDF post anda... atau boleh membuat segmen "Jom Subscribe Blog Saya Melalui E-Mail" dapatkan tutorial PDF percuma!!..hehehehe.

Guest Post Di Blog Lain

Kamu dengan senang memperolehi traffic dengan menjadi penulis jemputan di beberapa blogger. Dan seperti biasa anda buat buat link dalam entri ke post lama anda.
Tapi susah ler teknik ini sebab bukan semua penulis blog mahukan penulis jemputan...hehehehe.
Kalau mahu pun ..tentu mereka nak blogger PR

Comment di blog dengan membuat linkage ke post lama ( tapi dengan sama niche)

Kamu boleh membuat komen di blog dan masukkan sekali link post lama anda di kotak komen tersebut. Tapi kebanyakan pihak tak suka perbuatan sedemikian kerana dianggap sebagai spam.
Lain cara ialah masa nak publish tu kan ada "choose identity", letakkan link post lama anda sesuai dengan entri niche yang anda baca.

Selain itu teknik-teknik yang biasa-biasa ialah :
a) Buat Related Post  pada setiap post.
b) Buat Archieve Widget pada blog
c) Buat labelling pada pada blog.

Terima kasih kerana membaca dan selamat mengundi serta bercuti!!!

9 comments:

my notes said...

assalamualaikum ... selamat pagi ... plg senang wat label . byk carian di google pergi ke label . saya selalu gak buat repost entry lama , tapi kelakarlah bila baca semula sbb mcm org baca teks ucapan . kekadang bila terjumpa imej , kata hikmah , maklumat berguna yg ada kaitan dgn entry lama , saya akan editlah ...

Athirah Farah said...

:) entry yang menarik.! <3

Remy hazza said...

nice info bro......nampak keberkesanannya.....

Sukma Haron said...

nice sharing....
selamat mengundi...tak sabar rasanya nak pangkah kertas undi....

Hanif Idrus said...

Yes....label atau tag salah satu cara wajib setiap kali kita postkan entri.

Bila berbicara ttg post lama...memang kelakau tak...kikiki

Kathy Rbain said...

ye..berkesan cara tu..dengan cara tu pembaca boleh membaca entri lama kita..tapi tak taulah,samada fungsi linkwithin tu boleh menjana trafik pada blog kita..

Isabel Diaz said...

Nice sharing.. Nanti saya try..

Etuza Ezawarna said...

petua dan tips dari otaiu blog...tq

Raudzah Zahari said...

setuju sangat this one...ada entry-entry lama yang memang worth it untuk dikongsi...