Selamat Hari Pekerja 2013
Selamat Hari Pekerja Untuk rakan-rakan blogger yang telah bekerja!!! Jangan kerja pada hari ini yekkkk..hahhahahaha

Sejarah Hari Pekerja juga disebut sebagai Hari Pekerja Antarabangsa, yang mana ia merupakan peringatan tentang kejayaan ekonomi dan sosial bagi pergerakan pekerja.

Tarikh 1 Mei digunakan kerana pada tahun 1884,Persekutuan Persatuan Pekerja dan Buruh, yang diinspirasikan oleh kejayaan Parti Labour 1872 di Kanada, meminta lapan-jam waktu berkerja di Amerika Syarikat, dikuatkuasakan pada 1 Mei, 1886.

Ini mengakibatkan mogok umum dan Mogok Haymarket tahun 1886, tetapi beransur-ansur diluaskan di pejabat selama lapan-jam waktu bekerja.

Selamat Hari Pekerja 2013
Bukan senang mereka nak berjuang mendapat hak golongan pekerja dahulu sehingga banyak pertumpahan yang dilakukan oleh golongan kapitalis dalam memaksimumkan tenaga manusia demi kekayaan mereka.

Dan pada hari ini kita sekali lagi meraikan hak kita sebagai pekerja. Di Malaysia perubahan besar yang ketara dalam hak pekerja ialah pelarasan gaji yang di umumkan oleh kerajaan baru-baru ini. Ini adalah satu anjakan hak pekerja amnya pekerja swasta.
Dan ini adalah perjuangan yang mengambil masa oleh pejuang-pejuang ini!!!

Bukan mudah untuk mendapatkan hak pekerja jika wang menjadi pertaruhan. Penambahan gaji pekerja bermakna syarikat akan mengalami kekurangan dalam memaksimumkan keuntungan.

Pelarasan waktu bekerja 8 jam bermakna syarikat harus membayar lebih jika kita bekerja melebihi 8 jam atau kita panggil overtime...hehehehe. Ini lah perjuangan yang perlu kita raikan dan terima kasih pada pejuang-pejuang golongan pekerja ini.
Selamat hari pekerja untuk semua sekali lagi.