Header Ads

Trafik Up Dengan Enable Google Plus Comment Di Blogspot

Google Plus Comment
Salam semua. Hari ini nak cerita tentang trafik lagi. Salah satu teknik yang diketahui untuk meninggikan trafik ialah berkongsi entri anda melalui laman sosial.
Yang terkini blogspot mempunyai satu aplikasi khas  untuk berkongsikan komen setiap entri anda di Google Plus.

Dahulu saya pernah berkali-kali memberitahu Google Plus pasti akan menjadi the best online trafik source. Google Plus ini boleh membawa jumlah trafik yang besar kepada blog anda. Saya sendiri tidak pernah gagal menerbitkan setiap link dari entri saya di Google Plus profile saya.
Dan terkini terdapat komuniti blogger di Google Plus memberi peluang sharing entri blog anda lebih meluas.


Baru-baru ini Google Plus telah membuat sesuatu yang serius dengan mengabungkan dunia blogger dan laman sosial mereka. Dimana melalui aplikasi ini setiap komen yang dilakukan di blog anda akan dipaparkan juga di Google Plus Profile anda dan juga di Google Plus Komuniti yang telah anda masukkan link entri anda. Awesome kan...!!!
Dan sudah tentu ini akan memberi impak pada trafik blog anda!!


Dan cara "enable" aplikasi ini pula amat mudah sekali  dimana pengguna blogspot hanya perlu klik pada kotak enable.
Disini saya akan terangkan caranya satu persatu..


Bagaimana Enable Google Plus Comment Di Blogspot?

Pertama Login di blogger dashboard anda dan klik ( lihat image di bawah ini)



Setelah klik anda akan melihat Google Plus Profile . Gunakan  mouse right hand "tick" " use Google + Comment on this blog" ( Lihat image dibawah juga)




Setelah klik ianya secara automatik akan lakukan sendiri!! Senangnya....hehehehehe
Itulah langkah dakan mengaktifkan Google Plus Social Network di blogspot.

Bermulalah era kegemilangan anda dimana komen anda akan terbit di kotak komen di blog anda dan juga di Google Plus!!!

PERINGATAN:
Pertama anda harus aktifkan Google Plus Profile anda di blogger blog. Maksudnya ialah  anda mesti pastikan link entri anda ada di Google Plus.

Second Step anda terpaksa main coding sikit, ini untuk memastikan komen anda keluar di Google Plus

VERSI 1Sekiranya sudah Backup, klik pada Edit HTML dan search code dibawah ini,

<b:include data='post' name='post'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == & quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>

Kemudian apply code dibawah,

<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>

menjadi sebegini,
<b:include data='post' name='post'/>
<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == & quot;static_page&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
</b:if>

Kemudian klik pada Preview, kalau tak ada error, klik save.


VERSI 2
* Untuk veri 2 nie, kekemasan lebih bagus sebab tiada kotak komen jenis lama dibawahnya.


Klik pada Edit HTML dan search code dibawah ini,

<b:if cond='data:blog.pageType == & quot;static_page&quot;'>

Dibawahya, ada boleh lihat code ini, 

<b:if cond='data:blog.pageType == & quot;item&quot;'>
<b:if cond='data:post.showThreadedComments'>
<b:include data='post' name='threaded_comments'/>
<b:else/>
<b:include data='post' name='comments'/>
</b:if>
</b:if>

Kemudian copy code dibawah ini,

<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>

menjadi ini;

<b:if cond='data:blog.pageType == & quot;item&quot;'>
<div class='cmt_iframe_holder' 
expr:data-href='data:post.canonicalUrl' 
expr:data-viewtype='data:post.viewType'/>
< /b:if>

Koding ini diambil secara terus dari: Tutorial Aktifkan Google Plus Comments Blogger
dari Blogger http://www.anastasyea.com

7 comments

Remy hazza said...

remy dah tukar bro... pantas dia tukar...... thanks for info.....

Papa Mifz said...

tak dinafikan laman sosial antara punca trafik yang baik...

Isabel Diaz said...

Ada masa nanti saya cuba (^_^)

MRie RNie said...

Rasanya nak hilangkan kotak komen lama tu. just ubah setting komen kepada HIDE sahaja. Tak perlu nak masukkan code tu 2 kali.

Kathy Rbain said...

nak try juga...

Ririt Handayani said...

Belum mengaktifkan google plus service nih bang.
InsyaAllah segera coba.
Nantikan! ^^

baby comel said...

nk try tp takut xbetul je