Ikan Puntianak Hisap Darah Ikan - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Tuesday, June 4, 2013

Ikan Puntianak Hisap Darah Ikan

ikan puntianak
Pekerja hidupan liar akan menggunakan racun serangga di sungai berhampiran Tasik Michigan dalam usaha untuk membunuh ‘ikan pontianak’ yang menghisap darah ikan lain.

Lamprei laut dewasa boleh mencapai dua hingga tiga kaki menyerupai belut, tetapi bersikap seperti lintah. Dengan mulut bulat seperti cakera dan bergigi tajam, mereka melekap pada ikan lain dan menghisap darah dan cecair lain dalam badan menyebabkan mangsa menjadi terlalu lemah.

ikan puntianak
Meskipun berasal dari Lautan Atlantik, ia boleh hidup dalam air tawar dan berpindah ke tasik besar menerusi terusan laluan kapal Menjelang lewat 1940-an, penceroboh yang membiak dengan banyak itu menyebabkan ikan trout, ikan putih dan spesies sukan serta komersial di seluruh tasik semakin berkurangan.

Usaha memerangi lamprei menelan belanja lebih AS$400 juta (RM1.2 bilion) sepanjang lima dekad lalu. Populasi ikan itu berkurangan 90 peratus sejak lewat 1950-an selepas penyelidik menemui cara membunuhnya tanpa menjejaskan spesies lain. Perkhidmatan Perikanan dan Hidupan Liar Amerika Syarikat memerangi lamprei menggunakan rawatan racun serangga mulai hari ini hingga Ahad depan di Sungai Mitchell Creek yang mengalir ke Tasik Michigan.

“Larva lamprei laut itu di sungai itu paling mudah diserang. Adalah mustahil kami mendapatkan lamprei dewasa di tasik ,” kata Alez Gonzalez, pakar biologi perikanan yang berkhidmat di pejabat Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Luar Amerika Syarikat di Ludington.

Menurutnya, rawatan itu 95 hingga 99 peratus berkesan dalam membunuh parasit pada peringkat ini, kata Gonzalez. Lamprei laut biasanya digelar ‘ikan pontianak’ kerana ia menghisap darah ikan lain.
ikan puntianak
 

10 comments:

Syaz Blackrose said...

eii.. menakutkan.. bygkanlah kalu mendanih menghisap badan kita.. mau kering badan hihihihi...

tenku butang said...

eeee.. geli teman nengoknyaaa

Nor Salmi said...

Mengerikan bila tengok mulutnya tu.
Di mana-manapun parasit tetap ada.

Fairul Azmi said...

Macam2. Setiap ciptaan allah ada kegunaan

Yumida Huda said...

geli nengok sesungutnya tu
ade gak ikan pontianak

wantie said...

pontianak yang tak de taring.. muhahahaha... kalau dia hisap darah saya. mau longlai...

Waazin Aiman said...

Masih banyak makhluk Allah yang pelik dan pelbagai.. masih belum kita ketahui.. Allah Maha Pencipta.
Info jawatan 0 | Wanita Ini | Edisi Pelik

3no gr33ny said...

walaupun ikan tetapi tetap gerun mendengarnya

logorithm said...

Dah try goreng? Mungkin sedap macam belut. Hehe...

hainom OKje said...

hei...gelinya...