Header Ads

Mengatasi Masalah Bosan Berblogging

Bosan
Salam satu blogger, sebagai blogger kita pasti akan alami satu tahap kebosanan pada satu hari nanti, Itulah yang berlaku pada aku 2 minggu yang lepas.
So inilah teknik yang aku gunakan untuk re-fresh kembali mind aku melalui cadangan rakan-rakan blogger.

Mesti Mempunyai Sistem
Setiap kerja yang dilakukan mesti mempunyai teknik dan taktik atau kata lain sistem. Bila berblogging kita mesti mempunyai perancangan masa yang tepat. Masalah kebosanan blogging ini ujud apabila kerja/pelajaran  dan berblogging bertembung. Sudah tentu anda akan memilih yang terpenting.

Salah satu sistem blogging yang efektif ialah mempunyai schedule post yang telah siap tersusun untuk masa-masa susah..hehehhehe.
Bila satu keadaan bila idea tengah memuncak anda, satu hari anda boleh  postkan lima artikel !!!
Simpan sedikit untuk hari-hari susah...

Rehat
Tidak salah kalau sesekali kita rehatkan minda ini. Mungkin anda berpikir jika aku berehat, nanti aku akan hilang trafik dan pengomen. Kalau aku rehat bermakna aku tak boleh blogwalking..huhuhu.
Rehat dibenarkan TETAPI jangan rehat terlalu lama..hahahhaha. Bila rehat terlalu lama anda akan menjadi malas dan blog anda akan terus ke laut..hahahahaha.

Rehat dalam erti kata blogging ini ialah mungkin 2 atau 4 hari tak perlu tengok blog. Bukannya sebulan kau berehat.
Tujuan rehat ialah untuk freshkan mind anda untuk mendapatkan idea baru!!

Ikuti Kehendak Anda
Fikirkan apa paling kamu sukai? Sebagai contoh jika anda minat sesuatu gadget maka ceritakan tentang gadget tersebut. Cari passion/kehendak anda dan masukkan ke dalam artikel kerana passion tidak akan membosankan anda. Percayailah...

Masa Untuk Membuat Duit
Jika anda berblogging semata-mata passion atau gunakan sebagai diari online, percayalah...ia akan membosankan anda suatu hari nanti...hehehehehhe
Jadikan blogging sebagai satu profesion kerana duit adalah yang pertama dalam kehidupan seharian manusia kan.

Kerana duit, kita pasti akan push diri kita membuat artikel yang menarik dan berkualiti.
Kerana duit, kita akan berusaha mencari tarfik dan komen.
Kerana duit, sudah pasti anda tidak akan merasa bosan untuk berblogging

Ramai mengatakan berblogging bukan kerana duit tetapi jika sudah setahun berblogging tidak salah jika kita beranjak ke langkah baru cuba menjana pendapatan sambil berblogging.
Masalahnya ialah untuk blogger newbies, ilmu belum cukup dalam sudah sibuk mencari duit dalam berblogging...hehehehehehe.

Sosialkan diri anda
Buat akaun laman sosial seperti Facebook, Google Plus atau forum,  cuba berinteraksi sesama blogger. Cubalah mencari rakan-rakan blogger untuk membuang rasa bosan tersebut.  Zaman sekarang ini ramai manusia mengatasi rasa bosan mereka dengan aktif dalam laman sosial.


Buat Kerja-Kerja Fizikal
Buat aktiviti fizikal seperti berjalan-jalan ke taman atau cuci kereta kau ker. Ia boleh mengelakkan stress semasa berblogging. Siapa kata berblogging ini tiada stress.... hehehehehe.
Bila badan sihat maka idea pun mencurah masuk!!

Copy Dan Paste
Salah satu teknik yang digunakan semasa dalam proses kebosanan. Cari artikel menarik dari e-mail atau e-paper dan kemudian terbitkan dengan meletakkan sedikit visual yag menarik melalaui carian Google. Teknik ini tidak mengambil masa yang lama untuk di postkan.
Tapi jangan selalu diamalkan kerana semua tahu kan....hehehehhe

Itulah strategi yang saya gunakan pada bulan lepas secara tiba-tiba otak jadi krem untuk membuat artikel..hehehehehe.
­

17 comments

Syarih said...

berblogging kena ada disiplin dan sanggup berkorban masa..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif! waaa thanks bagi tips! sangat berguna bagi sheilaaaaa. skrg tak byk idea nak update entri! hihihi ;p

AiSyA LiEzA said...

hehehh,, bukan sllu idea dtg ^_^

Bin Muhammad said...

Salam Tuan HI,
Jangan susah hati...kesian! sampai krem otak, singgah dan tenangkan fikiran seketika di Relaks Minda...:)

Syaz Blackrose said...

good info... saya suka bab passion tu

Mieza Jhaa K said...

Tak berapa suka copy n paste..biasanya time ada idea sy taip byk2 dan simpan. Tajuk saja pn dh ok..

wantie said...

kekadnag konpius gak. berblogging ni tuk duit ke tuk diary? hahahaha

my notes said...

masalah saya ialah bila masa yg terlalu jeles .

Bila sebut bab duit , teringat nuffnang yg tak blh dibuka ... hahahaaa ...

baby comel said...

saya jarang ada masa nk mengadap blog. bosan? adakah kadang2. maklumlah saya bukan blogger tegar. cuma keoenatan bekerja tu yg menyebabkan bosan tu naik mencanak. apa2 pun terima kasih abg hanif :)

Teena Tna said...

Kalau dah start kerja/belajar, memang xd masa nak blogging

dhinai adnan said...

Salam....ada betulnya juga aa yang bro katakan diatas,cuma blog aku hanya sebagai tapak rujukan pada sesiapa yang memerlukanya.Jadi bimbang juga kalau sikap copy paste ni menyebabkan blog jadi rojak pulak.

Baiyah said...

Selalu jugak masalah kebosanan ini berlaku pada saya..hihi..
Boleh sy apply cara-cara yang Bro Hanif kongsikan ni nanti..Tq 4 these tips~_^

Sukma Haron said...

tips yang baik...kekadang no time ler nak tulis kat blog....

husna zahidi said...

husna x bosan kalau dgn blog tp masalah idea dan masa saling berkait rapat..:/

Cik Matahariku said...

yelah...saya ni bkn setakat tinggalkan blog 2-3 hari, dah sebulan lamanya cikmatahari ni tak update blog..huhu..apapun, setuju dengan idea tulis entri tentang sesuatu yang kita ada passion tentangnya, atau kita suka tentang perkara itu..tq share benda baik ni..

hainom OKje said...

Kadang tu artikel panjang sangat pun orang bosan nak baca Nep hehe

AminJohar.com said...

Tip-tip mengatasi bosan dalam berblog yang menarik.. Teruskan usaha dalam blogging.. Jadikan blogging sebagai hobi.. :-)