Bosan
Salam satu blogger, sebagai blogger kita pasti akan alami satu tahap kebosanan pada satu hari nanti, Itulah yang berlaku pada aku 2 minggu yang lepas.
So inilah teknik yang aku gunakan untuk re-fresh kembali mind aku melalui cadangan rakan-rakan blogger.

Mesti Mempunyai Sistem
Setiap kerja yang dilakukan mesti mempunyai teknik dan taktik atau kata lain sistem. Bila berblogging kita mesti mempunyai perancangan masa yang tepat. Masalah kebosanan blogging ini ujud apabila kerja/pelajaran  dan berblogging bertembung. Sudah tentu anda akan memilih yang terpenting.

Salah satu sistem blogging yang efektif ialah mempunyai schedule post yang telah siap tersusun untuk masa-masa susah..hehehhehe.
Bila satu keadaan bila idea tengah memuncak anda, satu hari anda boleh  postkan lima artikel !!!
Simpan sedikit untuk hari-hari susah...

Rehat
Tidak salah kalau sesekali kita rehatkan minda ini. Mungkin anda berpikir jika aku berehat, nanti aku akan hilang trafik dan pengomen. Kalau aku rehat bermakna aku tak boleh blogwalking..huhuhu.
Rehat dibenarkan TETAPI jangan rehat terlalu lama..hahahhaha. Bila rehat terlalu lama anda akan menjadi malas dan blog anda akan terus ke laut..hahahahaha.

Rehat dalam erti kata blogging ini ialah mungkin 2 atau 4 hari tak perlu tengok blog. Bukannya sebulan kau berehat.
Tujuan rehat ialah untuk freshkan mind anda untuk mendapatkan idea baru!!

Ikuti Kehendak Anda
Fikirkan apa paling kamu sukai? Sebagai contoh jika anda minat sesuatu gadget maka ceritakan tentang gadget tersebut. Cari passion/kehendak anda dan masukkan ke dalam artikel kerana passion tidak akan membosankan anda. Percayailah...

Masa Untuk Membuat Duit
Jika anda berblogging semata-mata passion atau gunakan sebagai diari online, percayalah...ia akan membosankan anda suatu hari nanti...hehehehehhe
Jadikan blogging sebagai satu profesion kerana duit adalah yang pertama dalam kehidupan seharian manusia kan.

Kerana duit, kita pasti akan push diri kita membuat artikel yang menarik dan berkualiti.
Kerana duit, kita akan berusaha mencari tarfik dan komen.
Kerana duit, sudah pasti anda tidak akan merasa bosan untuk berblogging

Ramai mengatakan berblogging bukan kerana duit tetapi jika sudah setahun berblogging tidak salah jika kita beranjak ke langkah baru cuba menjana pendapatan sambil berblogging.
Masalahnya ialah untuk blogger newbies, ilmu belum cukup dalam sudah sibuk mencari duit dalam berblogging...hehehehehehe.

Sosialkan diri anda
Buat akaun laman sosial seperti Facebook, Google Plus atau forum,  cuba berinteraksi sesama blogger. Cubalah mencari rakan-rakan blogger untuk membuang rasa bosan tersebut.  Zaman sekarang ini ramai manusia mengatasi rasa bosan mereka dengan aktif dalam laman sosial.


Buat Kerja-Kerja Fizikal
Buat aktiviti fizikal seperti berjalan-jalan ke taman atau cuci kereta kau ker. Ia boleh mengelakkan stress semasa berblogging. Siapa kata berblogging ini tiada stress.... hehehehehe.
Bila badan sihat maka idea pun mencurah masuk!!

Copy Dan Paste
Salah satu teknik yang digunakan semasa dalam proses kebosanan. Cari artikel menarik dari e-mail atau e-paper dan kemudian terbitkan dengan meletakkan sedikit visual yag menarik melalaui carian Google. Teknik ini tidak mengambil masa yang lama untuk di postkan.
Tapi jangan selalu diamalkan kerana semua tahu kan....hehehehhe

Itulah strategi yang saya gunakan pada bulan lepas secara tiba-tiba otak jadi krem untuk membuat artikel..hehehehehe.
­