The Apprentice Asia - Episod 4

The Apprentice Asia telah memasuki episod ke -4. Dimana kali ini mereka harus membuat promosi kempen untuk NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Dimana mereka lokasi promosi mereka di Singapura. Team Maverick diwakili oleh Alex. Mat Saleh yang hensem tu..hehehehehe. Dan seperti biasa Sam mempunyai idea dalam memberi idea motto NESCAFÉ® Dolce Gusto. iaitu "Coffee Can Be Designer". Dan sewaktu mereka cuba interpretkan design kempen ini, dengan mencadangkan mengguna wanita seksi sudah tentu Andrea tidak setuju. Tetapi man always win..hehehehehe.

Manakala Team Apex diwakili oleh Ningku yang tempoh hari dikutuk oleh rakan sepasukan. So ia hendak membuktikan kebagusannya. Dalam meeting pertama membuat motto dan kempen mereka tidak menghadapi masalah dengan memiih "Coffee Can Be An Escape". 

Masalah paling ketara timbul dalam kempen ini semasa launching di adakan. Ini yang menarik kerana kita dapat mempelajari sesuatu yang baru.

Andrea Salah Beli Coklat 
The Apprentice Asia - Episod 4
Dalam kempen ini Andrea diarahkan membeli coklat untuk kempen ini tetapi beliau membeli coklat pesaingnya iaitu Forrero Rochel..hehehehe.

Masa mula-mula beli aku pun dah tertanya dia tak beli produk Nestle yang mempunyai pelbagai jenis coklat.
Andrea dah kena tegur pasal ini.. Kesilapan yang tak patut dilakukan.

Celina Dan Dian Tak Memahami Produk
The Apprentice Asia - Episod 4
Dimana mereka tak tahu bagaimana nak operate machine NESCAFÉ® Dolce Gusto® . Dan ini satu kesilapan yang terbesar sekali.

As sales person sepatutnya kau mesti tahu segala-gala tentang produk kau. Dan ini membuktikan pada aku jika sesuatu produk teknikal ini lelaki is the best.
Kesilapan utama yang tak patut berlaku.


Pengagihan Kerja Yang Salah 
As as leader kita harus bijak mengatur kerja. Tapi Ningku telah silap membuat pembahagian kerja dimana beliau dan  Nik memberi pamplet hingga kedai kosong dan menjadi choas!!

Dimana kedai menjadi kosoong dan tiada siapa di sana untuk entertain customer.Salah Pilih Produk 
The Apprentice Asia - Episod 4
Team Apex salah memilih produk dimana mereka memilih produk on line dan masalahnya mereka tiada sample produk tersebut!!!

Aku pun tak faham, kenapa mereka memilih produk yang tiada sampel. Kenapa tak check avaibility produk tu sebelum teruskan projek ini. Kenapa tak tanya dengan Nestle dulu?

Mereka terpaksa mengguna sampel lain sebagai demonstrasi kempen mereka.
Ini sudah tentu out of strategy.....Aku dah lihat Team Apex sure kalah kerana mereka salah memilih produk yang ditentukan!!

Kesimpulannya
Apa yang dapat aku katakan, episod  kali ini, kesalahannya terlalu remeh sangat dan memalukan untuk standard The Apprentice Asia ini ler.

Kesilapan remah seperti memilih coklat yag salah, tak paham operate machine dan salah pilih produk adalah sesuatu yang jika diberi pada sales-sales manager di Malaysia yang tidak mempunyai kelayakan pun mampu difikirkan.

Pengagihan kerja tu aku masih boleh terima sebab ia bergantung pada skill. Tetapi masa tu Celina dan Dian tengah struggle operate machine yang mereka tak tahu gunakan so ia jadi kelam kabut.

You Fired
The Apprentice Asia - Episod 4
Akhirnya Ningku telah dipecat. Tapi sebelum tu Ningku ada minta untuk resign sendiri tapi ditolak oleh Tony Fernandes.

Dalam episod 3 pun aku dah mula tak suka Ningku sangat sebab ia tiada team work .

Tahniah kepada Team maverick sekali lagi!!!! Alex  is the best  project manager.