The Apprentice Asia- Episod 6

The Apprentice Asia
The Apprentice Asia Episod 6 tugasan kali  ini ialah untuk menguruskan hotel Hilton Kuala Lumpur selama satu hari.
Di mana kumpulan ini akan dibahagi kepada :
a) Housekeeping untuk 3 bilik
b) Check-in untuk 3 tetamu
c) Room Service untuk tetamu hotel.

Dalam tugasan kali ini pengurus projek Team Maverick  ialah Jonathan dan dibantu oleh Nash, Dian dan Andrea.
Manakala pengurus projek Team Apex ialah Celina dan dibantu oleh Sam dan Alexis.

Dalam tugasan kali ini aku melihat Team Apex mempunyai kelebihan kerana Celina mempunyai pengalaman dalam bidang perhotelan ini dan telah bekerja di 3 buah negara iaitu Paris, Switzerland dan Filipina. Bertuah team Apex!!

Dalam tugasan ini hampir semua ahli tidak mempunyai kemahiran dalam bidang perhotelan ini kecuali Celina. Aku tak mahu huraikamn secara detailed disini.
Dan sudah tentu berlaku beberapa aksi kelam kabut yang menarik. Tetapi terdapat beberapa kesilapan yang tak patut berlaku.

Kehilangan Fail
Dian ahli Team Maverick telah melakukan kesilapan apabila menghilangkan fail susun atur bilik. Fail ini amat penting kerana merupakan standard penting dalam hotel Hilton. Dan akibatnya mereka tidak dapat  membuat tugasan dengan baik.

Aku pun pening melihat sebagai seorang Apprentice Tony Fernandes, sepatutnya masalah sebegini tidak patut berlaku apatah lagi sekarang telah masuk minggu ke-enam!!

Terlupa Kunci

Satu lagi pemasalahan kumpulan Maverick dimana masa mereka mula-mula hendak melakukan kerja. Nasih terlupa membawa kunci bilik.
Satu lagi kelogikan yang patut difikirkan sebelum membuat kerja. Dah tahu nak kemas hotel mesti ada kunci hotel!! Logik.
Ini telah membuat mereka membuang masa dan ada tetamu yang terlewat 40 minit ke bilik!!!

Tersalah Ambil Order
Kesilapan yang dilakukan oleh Jonathan dimana beliau tersilap memgambil tempahan makanan oleh pelanggan. Walau pun beliau bertanya  berkali-kali tentang tempahan tersebut hingga membuat pelanggan tu bosan namun tetap melakukan kesilapan. Pelanggan order piza tapi ditulisnya lain..hehehehe

Senyum Tak Ikhlas
Untuk Team Apex pula dimana Celina sebagai penyambut tetamu dianggap tidak mempunyai jiwa atau kelembutan melayan tetamu. Dimana senyumnya seolah-olah dibuat-buat dan tidak ikhlas.

Disebalik tugasan ini aku melihat sesuatu yang baru dan juga pengalaman yang aku perlu kongsi bersama. Harap maaf jika ia mengguris sesuatu gender..ehhehehehe

Lady Boss Demanding Tinggi
Dalam episod ini aku melihat Celina sebagai pengurus projek terlalu demanding terhadap Sam dan Alexis. Setiap 2 minit beliau call Alex atau Sam bertanya itu dan ini. Hingga mereka menjadi stress dan tidak menjawab panggilan telefonnya...hehehehhe.

Apa yang dapat aku lihat, apabila seoarang wanita ini enjadi boss sentiasa mahukan sesuatu yang perfect terutama apabila pekrja bawahannya terdapat lelaki. Kalau sesama mereka, hanya berlaku pertengkaran sahaja sebab semua wanita....hehehehehe.

Senjata Wanita Terampuh Ialah Air Mata

Semasa Tony tanya Dian kenapa dia hendak jadi Apprentice beliau, dengan hati yang sebak dan air mata beliau menangis kesedihan. Aku tahu airmata Dian bukan dibuat-buat kerana lepas pemecatan masih menangis lagi...hahahaha.

Tapi benarlah, melalui pengalaman aku yang menjaga hampir 90% pekerja wanita, kelemahan lelaki ini apabila tengah marah sudah pasti terhenti jika melihat wanita menangis..
Nak marah pun tak jadi !!!!

Inilah kelebihan wanita kan. Cuba kalau lelaki pula menangis kalau kena marah , rasa macam nak tendang ajer dia tu..ahaks!!

You Fired

Tapi apa yang aku katakan tadi, walau pun Tony Fernandes ini hebat dan berkarisma tetapi lelaki tetap lelaki. Tidak sanggup melihat wanita menitiskan air mata macam aku ini..hhehehehe.
Walau apa pun aku tak sabar nak tengok minggu depan, sure Dian hendak jadi Pengurus Projek kerana Tony dah sound dia semalam!!!

Tak dapat disangkalkan lagi kekuatan wanita ialah air mata. Tony Fernandes yang kental dalam peniagaan pun kalah dengan air mata wanita....hehehehe.

Akhirnya Nash atau Nazril telah dipecat!!! Aku MEMANG TAK PUAS HATI!! Sebab kalau melihat dari tugasan ini Dian adalah paling lemah antara mereka semua. Malah Dian tidak pernah menjadi Pengurus Projek selama 6 minggu ini.

The Apprentice Asia episod 6 kali ini aku tak puas hati..hehehehe. Dan juga berakhirlah peserta Malaysia dalam rancangan ini.
 

Share:

13 comments