Home » » Virus MERS bahaya berbanding SARS

Virus MERS bahaya berbanding SARS

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Saturday, June 29, 2013

Virus MERS
Sejenis virus akut pernafasan misteri berasal dari Timur Tengah, dilaporkan amat mudah merebak antara manusia sekali gus lebih bahaya berbanding virus SARS.

Menurut laporan AP, sekumpulan pakar perubatan yang mengkaji rebakkan sindrom pernafasan akut Timur Tengah (MERS) di Arab Saudi melaporkan, lebih 60 kes disahkan membabitkan jangkitan MERS termasuk 38 kematian direkod Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam 2012.

Pakar mendedahkan virus MERS yang merebak teruk di Arab Saudi dan mengorbankan lebih 30 nyawa memiliki beberapa persamaan ketara dengan SARS.

Pakar epidemiologi kanan pusat Perubatan Johns Hopkins, Dr Trish Perl menerusi laporan di dalam Jurnal Perubatan New England berkata, pasukannya masih belum dapat memastikan sama ada MERS disebar menerusi air liur, pernafasan atau dengan sentuhan.

"Sebahagian pesakit yang dijangkiti berkedudukan agak jauh antara satu sama lain tetapi entah bagaimana ia boleh berlaku.

Virus MERS "Tetapi, dalam satu andaian yang agak tepat, kita menjangkakan sebaran MERS berlaku menerusi letupan yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar," kata Perl.

Menurut Perl, virus MERS mula dilaporkan merebak di tanah Arab pada 24 Semptember 2012 dan ia masih belum dapat diubati.

Setakat ini, rekod menunjukkan MERS mula menjangkiti penduduk di Jordan, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Perancis, Jerman, Itali dan Tunisia yang mana pesakit pernah menjejakkan kaki ke rantau Timur Tengah.

Penghidap disahkan mengalami simptom seperti demam dan batuk berlarutan selama beberapa hari dan jika tidak diberi rawatan khas, mereka akan meninggal dunia akibat jangkitan paru-paru.

Pakar tidak menolak MERS berkait rapat dengan virus kelawar walaupun sebahagian daripada mereka mengesyaki ia merebak menerusi haiwan sakit seperti unta atau kambing.

Satu lagi hipotesis mengatakan, kelawar yang dijangkiti mampu mencemarkan makanan seperti buah kurma yang sering dituai dan menjadi hidangan pemanis masyarakat Arab Saudi dan dunia.

Sementara itu, pasukan kesihatan di Arab Saudi memulakan operasi secara besar-besaran membasmi rebakkan menjelangnya bulan Ramadan.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

6 comments:

Haryati Faizal said...

tq share info ni....

Joanna Yunus said...

Ya Allah jangan le sampai ke Malaysia selepas jerebu....

wantie said...

Ya allah... Bulan puasa ni ramai akan mkn buah kurma. Mcm mana tu ek. Takut pulak.

Remy hazza said...

bahaya tu......kena lebih berhati2......

hainom OKje said...

Virus baru pulak dahhhh...macam macam...

ayut said...

ni nk bgtahu jgn mkn kurma ke apa ni...hhuhuhu.

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers