10 Kesalahan Paling Hit Ketika Ramadhan - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

10 Kesalahan Paling Hit Ketika Ramadhan

 Ramadhan
Sempena bukan yang mulia ini sudah pasti rakan-rakan blogger tidak dapat melarikan diri membuat entri berkaitan kemuian Ramadhan serta perkongsian Raadhan kepada semua rakan-rakan.

Aku juga tidak mahu terlepas dalam hal ini..hahahahhha. Jom lihat 10 Kesalahan Paling Hit Ketika Ramadhan.

Tidak sahur
Puasa orang yahudi dan org Islam sama saja, kecuali puasa orang Islam ada sahur. Sahur  walau dengan segelas air kosong.

Sahur terlalu awal
Makan berat lewat malam dan tidur lalu bangkit selepas azan Subuh. Itu bukan sahur, itu supper.

Terlebih tidur
Lebih tidur merugikan masa dan menyebabkan badan dan otak lemah. Tidur boleh diniatkan sebagai ibadah, tapi kalau over sangat dianggap memulau..hehehhe

Berbuka secara buffet sampai buncit
Ada juga yang sambung makan selepas solat Maghrib sehingga lewat malam. Tarawih pun tuang! Kuang kuang kuang..

 Membazar hingga membazir.
Lapar mata. Setiap jenis makanan nak diborong. Tak habis, makanan dibuang.

Sambut Hari Raya mengalahkan Ramadhan.
Bulan Ramadhan yang dimuliakan Allah, bukan Syawal. Syaitan dibelenggu pada Ramadan dan dibebaskan pada 1 Syawal

Solat tarawih tapi tak qiamullail pada laylatul qadr 
Nabi kadang2 meninggalkan tarawih. Tapi Nabi akan struggle pada 10 malam terakhir untuk cari laylatul qadr. Pahala bonus 1000 bulan tu. Wow!

Puasa tapi tak solat.
Pahala puasa pending, sebab tak solat. Ayoyo!

Sibuk beribadah, lupa cari ilmu.
Bulan Ramadan bulan Ilmu.Semua ibadah takde guna tanpa ilmu. Ada juga yang larang tazkirah ketika Ramadhan.

Gagal upgrade iman selepas lalui Ramadhan.
Ibarat dah harungi sungai yang jernih dan segar , tapi kotoran di badan sengaja tak dibersihkan.

Ramadhan Kareem!
Selamat berpuasa.
Let us make this Ramadhan is the best Ramadan ever!
Ikhlas Lillahi Ta'ala.

19 comments:

Tetamu Istimewa said...

Moga peringatan ini memberi kesedaran kepada kita.

Kathy Rbain said...

terbaik info ni..selamat berpuasa bro hanif...

sha my heart said...

Semoga puasa kita diterima-NYA

Umie Artoqiemie said...

10 malam terakhir tu best.

Umie Artoqiemie said...

10 malam terakhir tu best.

PakcikLie PCL said...

ada jugak yg larang tazkirah di bulan Ramadhan sebab nak tumpukan ibadah lain..katanya !

Bin Muhammad said...

Thanks HI, Harap2 terhindarlah dari kesalahan2 ini. Kena beri peringatan selalu...maklumlah, mudah lupa

Nor Salmi said...

Entri yang baik untuk peringatan bersama. Maklumlah kita ni mudah lupa..

veesandy said...

qiamullail itu digalakkan melakukannya sepanjang ramadhan bukan sekadar mencari lailatul Qadr saja ... sekadar berkongsi

Normi Nieza said...

good entry..:)

Norhasniza Khalid said...

nice sharing, menjadi peringatan untuk kita semua

Sukma Haron said...

nice info semoga menjadi panduan.....

Salam Yahya said...

semoga kita semua tidak tergolong dlm perkara2 diatas

Mieza Jhaa K said...

Harap puasa kali ni saya dapat berqiamullail pada 10 mlm terakhir.. byk ilmu bermanfaat sy dpt dlm entry ni.. terima kasih en.HH..

fyna said...

peringatan untuk diri fyna. ^_^ bagus perkongsian info nih.

hainom OKje said...

Pergh!!! Tazkirah pagi pagi ni hehe

baby comel said...

terima kasih.. ada satu dua yg terkena hidung ni. insyaAllah akan dimanfaatkan sebaiknya

Remy hazza said...

suka ayat membazat hingga membazir tu..... sebab kekadang terbuat jugak......hu3

ayut said...

jom buat ingatan bersama :) slmt berpuasa abg hanif...puasa ke 9 baru nak sampai ke blog abg..huhuhu