Header Ads

Kisah sebuah kereta Viva

 Viva
Pada suatu malam yang hening dan sunyi di lebuhraya utara selatan (PLUS highway) kelihatan sebuah Viva putih tersadai di sebelah lane kerosakan.

Ada orang tua yang berdiri disebelahnya, pemilik Viva tu sedang berjalan kehulu kehilir cuba menahan kereta supaya membantu tetapi tidak ada sebuah kereta pun berhenti.

Tiba- tiba datang lah sebuah kereta Mitsubishi Evo 10 berhenti di sebelah Viva tadi.
Ada apa nie pakcik,kereta rosak ke?”tanya mamat Evo 10 berusia dalam lingkungan 20an.
“A’ha rosak “jawab pakcik tu simple je….
Ok, cam nie, saya ada tali nanti saya ikat kat kereta saya dan saya tarik kereta pakcik sampai tol” mamat nie bagi idea.
“canteek gak tu…” tapi….nanti kalau pakcik rasa awak bawak laju pakcik akan hon dan bagi high beam”
“Woraaitt pakcik”..mamat nie pun ikatlah tali kat depan Viva putih didepan dan hujungnya diikat dibelakang bumper Evo 10nye. dia pun jalanla..dengan slow dan berhati-hati.

Dalam lima kilometer mamat nie laju le sikit, maklumlah Evo 10 brother….apalagi pakcik tu pun hon dan bagi high beam la kat mamat tu. Mamat tu pun slowkan balik..

Tiba-tiba ada sebuah Porsche 911 datang dari belakang dan press minyak kat mamat Evo10, apa lagi bro….jiwa muda pantang dicabar, dia pun tekan la minyak rapat nak kejar Porsche 911 nie…lupa la pulak dia dengan Viva putih org tua yg diikat kat belakang kereta dia.

Orang tua tu punya la hangin satu badan, dia pun hon dan bagi hi beam bagai nak rak. Mamat evo10 tu dah tak sedar dah….angin punya pasal.

Tak sampai 2 kilometer di depan ada mamat Polis bertenggek buat speed trap kat bawah jambatan.
Vrooommm…. berdesup perginye.

“Ini dah lebih speed limit nie”kate mamat Polis.
“Mak aiii !! ini dah cecah 250kmj” Dia pun contact la kengkawan dia kat depan supaya saman kereta-kereta yg laju nie…
“Over..over.. over”kate mamat Polis tadi pada kawannya didepan.
“Ada tiga buah kenderaan memandu melebihi had laju,sebuah Porsche 911, Mitsubishi Evo10 dan sebuah lagi kalau aku cakap korang mesti tak pcercaye punye” kate mamat Polis tu.
“Kereta ape yang satu lagi Bro” kate member Polis yg ada di depan..?
“Viva putih beb….tengah cucuk angin ngan Evo10 tu….siap bagi hon dan hi beam nak potong lagi !!! perghhh…

10 comments

Kathy Rbain said...

hehehehehe....tak faham la...

Isabel Diaz said...

Hahaha.. Tak pasal2 keta Viva terlibat sama..

amir rofie said...

Hahahaha.. cik kathy rbain tu mcm tak faham je. Meh saya cuba explain. Dari kaca mata polis pertama, kelihatan kereta viva putih tu cuba memotong kereta evo 10 tadi siap bagi high beam dan hon bagai nak rak. Walhal viva tu sebenarnya ditarik oleh evo yang pada masa yang sama sedang mengejar porshe. Bayangkan sebuah kereta viva cucuk rapat evo 10 tadi utk memotong pada kelajuan 250km/j.

isam ismail said...

HAHA,,buatan malaysia is de best

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Viva oh Viva.....

Mia Kassim said...

kesian orang tua....tak pasal2 terbabit...cayalah viva...hehe

Maria Firdz said...

Hehe... Kelakar tui... Heee

MaYa MustWany said...

hahaha tak pasal2 pak cik viva terlibat sekali..kasi cucuk nak potong.hahaha

Sukma Haron said...

haha...lawak.....

PakcikLie PCL said...

kalau tak tarik viva , tak tau lah berapa tiang keta porsche tu kena tinggai..huhu.