The Apprentice Asia - Episod 7
The Apprentice Asia Episod 7 telah bermula. Kali ini tugasan mereka ialah menjadi pereka fesyen untuk syarikat penerbangan Air Asia iaitu:
a) Pakaian Attendant Penerbangan Hari Minggu
b) Pakaian Khidmat Pelanggan Air Asia
c) Pekerja Rencah Air Asia
Dimana mereka dibantu oleh pereka fesyen dan kemudian mereka harus membuat pembentangan/ pertunjukan fesyen kepada kakitangan Air Asia.

Dimana kemenangan mereka akan diperolehi melalu undian terbanyak dari kakitangan Air Asia. Impak pertama aku ..Wow!! bestnya dapat design untuk pakaian untuk Air Asia malah dapat buat pertunjukan fesyen di hangar kapal terbang lagi!!

Dalam tugasan kali ini Pengurus Projek Team Apex ialah Alex dan dibantu oleh Celina dan Sam. Manakala Pengurus Projek Team Maverick sudah tentu Dian, suka tak suka terpaksa memikul tanggungjawab ini!! Ini disebabkan kes dalam Episod 6 yang lalu . Ia dibantu oleh Jonathan dan Andrea tetapi raut wajah mereka memang tak suka si Dian ini. Terutama Andrea merasakan pemecatan Nash tidak sepatutnya dilakukan oleh Tony Fernandes.

Dalam tugasan kali ini aku lihat semuanya memainkan peranan masing-masing. Semuanya sudah mula bersifat profesional pad amnya.
Walau bagaimana pun terdapat beberapa aspek yang pastinya ada beberapa kelemahan.

CELINA SI PEREKA FESYEN
Kesilapan terbesar dalam Team Apex ialah membenarkan Celina membuat keputusan untuk design fesyen. Aku tahu Sam dan Alex sebagai lelaki merasakan itu sebagai kerja wanita.

Tetapi apabila seorang yang membuat keputusan maka ia menjadi keputusan peribadi. Dan akhirnya design mereka tidak diterima oleh kakitangan Air Asia.
Aku salahkan Alex dalam hal ini kerana Sam ada memberi pendapat tetapi ditolak oleh mereka berdua!!

Dalam hal ini pengajaran yang dapat aku belajar ialah idea yang baik adalah idea bersama dan kemudian di tapis bersama-sama untuk menjadikan terbaik!! Atau ayat mudah Team Work.

DIAN SI PELAWAK
Sebagai pengurus projek kita harus mempunyai karisma dalam mengawal segala program. Tetapi dalam tugasan ini, Dian sering membuat lawak jenakanya dan tidak serius dengan tugasnya.

Hinggakan Jonathan dan Andrea meluat melihat perangai kebudak-budakannya. Malah dalam tuagsan ini, aku terpaksa mengatakan Jonathan dan Andrea merupakan kekuatan pasukan ini.

Mereka serius dalam melaksanakan tugas mereka. Apa yang aku dapat belajar ialah sebagai ketua kita harus ada karisma dan perangai kebudak-budakkan memperlihatkan ketidak profesionalisme kita.

SAM SI PENGHIBUR
Tugasan kali ini aku merasakan SAM the best kerana ia menjayakan pertunjukan fesyen dengan begitu meriah sekali.

Tak sangka aku Sam rupanya celoteh orangnya. Memang menarik sekali persembahan Team Apex!! Tetapi dalam tugasan ini aku lihat Sam dibenci oleh rakan sepasukan kerana kerap campurtangan dalam kerja tidak berkaitan tugasannya.

Malah suka menyelit pada waktu tak sesuai. Akhirnya ia disisihkan dan ideanya tidak diterima walaupun ianya baik!!

YOU ARE FIRED
The Apprentice Asia - Episod 7
Keputusan telah diperolehi dimana Team Apex memperolehi undian sebanyak 55 undi dari 123 undian.

Dan pasukan yang kalah ialah Team Apex.... Akhirnya melalui soalan demi soalan yang diajukan oleh Tony Fernandes maka Celina You Are Fired!!!!!!

Sebagai pereka fesyen utama, Celina sepatutnya dipersalahkan kerana mereka fesyen yang tidak sesuai. Tetapi Alex juga harus dipersalahkan.

Cuma dalam pertandingan sebegini, kalau kau pandai bercakap ianya merupakan satu kelebihan dan malangnya Celina terkedu ketika Alex menembaknya.

Aku dah tahu Celina mesti kena pecat.

Dan aku masih lagi tak puas hati Dian masih kekal...hehehehehehhehe. Marah betul aku dengan Dian..kikii Biasalah masing-masing ada peminat mereka tersendiri kan. Aku tak suka Dian tapi mungkin di luar sana marah sebab aku kutuk Dian...hahahahha.