Header Ads

DropBox Aplikasi Untuk Smartphone via PC

DropBox
Salam satu blogger. Tempoh hari aku baru sahaja upgrade Samsung Note 1 aku kepada new version andriod 4.1.3 dengan harapan setanding dengan Note 2.

Aku kagum dengan interface yang lebih menarik. Dalam usaha memaksimumkan penggunaan smartphone ini dengan dibantu oleh rakan aku yang mahir dengan IT teknologi ini.

Aku sememangnya amat tertinggal dibelakang...jauh sekali dibelakang...hehehehhehe.
Apabila anda upgrade android anda, di telepon Samsung ia memberi cloud untuk Drop Box.

Drop Box ialah:
Dropbox is a home for all your photos, docs, videos, and files. Anything you add to Dropbox will automatically show up on all your computers, phones and even the Dropbox website — so you can access your stuff from anywhere.
Dropbox also makes it super easy to share with others, whether you're a student or professional, parent or grandparent. Even if you accidentally spill a latte on your laptop, have no fear! Relax knowing that your stuff is safe in Dropbox and will never be lost.

Mana-mana aplikasi cloud yag lain ialah sewaktu anda mengambil gambar di handphone anda, secara automatik ia akan di simpan di folder Drop box. Oleh itu anda tidak mempunyai masalah jika ingin membuang beribu-ribu gambar di handphone anda kerana jika anda nak lihat kembali hanya pergi website Drop Box ini
 
DropBox
Secara tak langsung ia dapat mengatasi masalah beban di handphone anda. Tapi dengan syarat ialah smartphone anda haruslah sentiasa ada line internet..hehehehe atau WiFi.

Tapi keluarbiasaan nya ianya mempunyai satu aplikasi yang anda kena download di PC atau laptop anda. Oleh itu setiap kali anda ambil gambar menggunakan handphone anda, ianya akan tersimpan di website dan juga folder PC anda.

Anda tidak perlu pergi ke website tersebut untuk melihat gambar-gambar tersebut. Ia akan sync kan semua gambar-gambar tersebut!!

Malah ia boleh di install bukan satu tapi beberapa PC atau laptop dengan syarat anda tahu kata laluannya.

Untuk aku amat berguna kerana maklumat boleh disampaikan dengan cepat. Sebagai contoh jika anda pergi ke Mekah dan ambil gambar disana, secara automatik adik-adik anda dalam melihat gambar tersebut di folder di PC mereka di Malaysia.  Tak perlu nak upload-upload lagi..hehehhe

Kedua sebagai monitoring untuk anak-anak. Buatkan akaun dropbox di smartphone anak anda dan kemudian install aplikasi di PC anda. Setiap kali anak anda ambil gambar, anda pun dapat ...hahahahaaha.

Lupa lak, mula-mula Dropbox kasi 2.5GB tapi kalau anda ikut step-step yang diberikan anda akan memperolehi 50GB percuma!!!

Saya mencadangkan anda mencuba Dropbox ini kerana ia sesuai diguna untuk menyimpan gambar anda, sampaikan maklumat dengan cepat secara peribadi atau kerja dan juga monitoring.
Tetapi sesiapa yang mempunyai tujuan lain smartphone ini, janganlah install. Kang tak pasal-pasal mak atau ayah kau orang terlihat kat PC kau tu..ahaks.
DropBox




 

8 comments

Normi Nieza said...

xguna smartphone..:)

Kathy Rbain said...

ye..senang nak pantau aktiviti anak2 macam tu..nak trylah nanti..tq bro...

Kisah Si Dairy said...

Ada application nie dalam tab..tapi tak tau pulak kegunaannya..thanks sharing

Yumida Huda said...

wah beznye...
blh try nih

hainom OKje said...

Rasanya mcm complicated sgt entri kalau baca mlm mlm hehe

Zawiah said...

smartphone dah sampai hujung nyawa . sdg pertimbang nak cari pengganti brand apa ...

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

xpaham sangat dengan smartphone nie.. =)

Isabel Diaz said...

Tak tahu pulak saya