Header Ads

Jika Dunia Tanpa Internet

Dunia sekarang ni semua manusia bergantung pada internet. Sebagai contoh untuk aku sahaja di rumah terdapat broadband dan telepon aku sendiri pun ada internet.

Dan baru-baru ini satu penyelidikan telah dijalankan iaitu manusia kini dianggap MATI OTAK kerana semua maklumat boleh diperolehi dihujung jari menggunakan internet!!

Seiring dengan kemajuan teknologi informasi, segala maklumat atau kehidupan anda menjadi mudah dengan keujudan laman sosial seperti FB, Twitter, What Apps dan lain-lain.

Tiba-tiba semuanya hilang!!!! Bolehkah anda meneruskan kehidupan ini.

Pada masa inilah....kita ajan kembali kepada zaman nenek moyang kita.

Anak-anak kita sudah mula mengenali apa itu permainan hantu galah, baling selipar dan pelbagai lagi.

Tiada lagi anak-anak asyik menghadap laptop main game online.

Dan paling best...dengan tiadanya internet ini. Anak-anak terpaksa belajar kerana tiada hiburan lain selain TV....kikikiki.

Manakala kita pula si dewasa pula, baru dapat mengenali jiran sebelah dan join aktiviti taman sebab online shop tiada lagi dan masa bersosial internet hilang.

Dan istilah "work hard" terpaksa diterima pakai kerana maklumat terpaksa dicari secara manual.

Maklumat isu-isu panas dan kebenaran sudah terbatas. Kita tidak tahu apa yang berlaku di sekeliling kita.

Pencemaran alam sekitar makin teruk akibat penebangan pokok kerana e-book dah tidak relevan. Terpaksa paksi kertas dari pokok...hihihihi.

So...kesimpulannya jika dunia ini tanpa internet kita tetap boleh survive. Kerana kita boleh adopt setiap perubahan...

Cuma sedih ler....aku tak boleh berblogging lagi...huhuhuhuhuhu

12 comments

wantie said...

kekadang bila fikir kembali rasa mcm tak de internet pun tak pe kat dunia ni.

banyak sangat yang terdedah dengan internet ni.

Sukma Haron said...

sekarang semuanya hanya di hujung jari, kalau nak manual susah den.....budak-budak terpaksa main guli sebelum ni main tablet....huhu

Kathy Rbain said...

betul jugak tu...

hainom OKje said...

Alah .....dulun pun tak de intenet ....ok je pun....hehe
Tp setuju ngan hang nep....tak dapeklah kita berblogging! Hehe

Bin Muhammad said...

Salam HI
Dunia tanpa internet...Hmm, kita sms aje la...hehe

Asmar Arafad said...

Sepi kalau tiada internet..

♥ Nana BamBam ♥ said...

As'salam,
tiada internet, tiada la maklumat2 di web2...tiada blog...semua tiadalah.

berdakwah selalu di fb, twitter, blog, kalau tiada semua tu....kena berdakwa di surau2,atau masjid..

mungkin akan jadi penuh org dalam surau atau masjid...Alhamdulillah .

Raudzah Z said...

Sebenarnya memang boleh survive cuma rasanya ramai yang mati akal..macam tak cukup perasa coz everything semua ada kat internet..maklumat hujung jari..otak pun dah malas nak fikir...

baby comel said...

Kalau xde, abis laa.... hehehhe

Che Rosliza Che Mat said...

Rasanya..lagi best tak ada tenet kot....ingat waktu kecik2 tak fikir pun pasal tenet...sibuk panjat pokok dengan main susun tin kosong..

ayut said...

kalau takde internet mmg blogspot pon trus takde kan..hihihi...perubahan mengikut keadaan teknologi skrg..klu tak amik tahu nnt ketinggalna pulak...

ayut said...

kalau takde internet mmg blogspot pon trus takde kan..hihihi...perubahan mengikut keadaan teknologi skrg..klu tak amik tahu nnt ketinggalna pulak...