"AKU SIBUK LA, BANYAK BENDA NAK KENA SETTLEKAN NI!!!" - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Thursday, August 29, 2013

"AKU SIBUK LA, BANYAK BENDA NAK KENA SETTLEKAN NI!!!"

Apabila hal-hal dalam hidup anda bagaikan terlalu banyak, kerja, anak & bini, kawan-kawan, business, oran...g tua kita, dan anda rasa 24 jam sehari memang tak cukup, ingatlah tin biskut kering Hup Seng dan dua cawan kopi.

Seorang professor dalam kelas sosiology telah mengeluarkan beberapa barang di hadapan kelas.

Apabila kelas dimulakan, tanpa sebarang penerangan, professor terus mengeluarkan satu tin biskut Hup Seng yang besar dan kosong, dan terus mengisi tin tersebut dengan bola-bola golf sehingga penuh.

Kemudian, professor menanyakan pada anak muridnya, “Adakah tin biskut ini sudah penuh?” Kesemua anak murid mengangguk dan mengatakan “Ya!”

Professor kemudian mengambil sekotak kacang, dan menuangkannya ke dalam tin biskut tersebut. Tin biskut digoncangkan sedikit, lalu kacang-kacang pun bergerak-gerak mengisi ruang di antara bola-bola golf.

Kemudian, professor bertanyakan lagi pada anak muridnya jikalau tin biskut tersebut sudah penuh ke belum? Anak murid mengangguk dan mengatakan “Ya!”

Selepas itu, tanpa ditunggu-tunggu, professor mengambil pula sekotak pasir dan menuangkan pasir tersebut ke dalam tin biskut. Sudah semestinya, pasir yang halus itu mengisi setiap pelusuk dan ruang di dalam tin biskut Hup Seng itu.

Kemudian professor bertanya lagi kepada anak murid, “Adakah tin biskut ini sudah penuh ?” Anak-anak murid semua mengatakan “Ya!” dengan penuh keyakinan!

Tiba-tiba, professor mengeluarkan dua cawan kopi dari bawah meja, dan menuangkan semua kopi itu ke dalam tin biskut yang sudah penuh itu. Anak-anak muridnya tersenyum melihat aksi terakhir itu.

“Sekarang..” kata professor, dan anak-anak murid kembali fokus pada professor, “Saya mahu kamu semua faham, yang tin biskut ini adalah seperti hidup anda. Bola-bola golf melambangkan perkara-perkara paling penting seperti Tuhan, Agama, Keluarga, Anak-Anak, Kesihatan, Kawan-kawan dan minat anda. Ini adalah perkara-perkara yang jika anda kehilangan benda-benda lain, semua itu sahaja yang akan tinggal, dan hidup anda akan tetap penuh berisi. Kacang-kacang merupakan hal-hal seperti kerja, kereta, rumah. Dan pasir yang kecil dan halus melambangkan perkara-perkara yang lain dalam hidup, “Perkara-perkara kecil” kata professor.

“Kalau anda masukkan pasir dahulu ke dalam tin biskut” professor menyambung, “Pasti tidak akan ada ruang untuk kacang-kacang ataupun bola-bola golf untuk masuk ke dalam tin. Sama seperti hidup ini, kalau anda luangkan semua masa dan tenaga anda pada perkara-perkara kecil sahaja, anda tidak akan ada masa dan tenaga untuk perkara-perkara yang lebih penting untuk anda…” beritahu professor.

“Jadi…tumpukan perhatian anda kepada perkara-perkara yang membahagiakan dan menggembirakan hidup anda. Sembahyanglah berjemaah. Kukuhkan ikatan silaturrahim. Bermainlah bersama anak-anak. Bawa pasangan tercinta anda keluar berjalan-jalan. Luangkan masa bersama kawan-kawan. Pasti akan ada masa untuk anda bersihkan rumah, lipat baju, repair lampu rumah. Jagalah bola-bola golf dulu, perkara yang lebih bermakna dalam hidup anda. Ketahui perkara mana yang lebih penting dan patut diutamakan. Yang lain tu semua pasir sahaja.”

Seorang anak muridnya kemudian mengangkat tangan dan bertanya, “Apa maskud kopi tu pula?”

Professor menjawab dengan penuh senyuman, “Bagus awak tanya. Ia Cuma nak menyatakan, tidak kira berapa sibuk pun hidup anda dalam seharian, pasti akan ada ruang untuk minum kopi bersama kawan-kawan sekali sekala”

12 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif. stylo lah entri ni. sheila suka maksud2 yang diberikan :)

Hazmin Hamudin said...

Maksud kopi tu yang paling best. Haha

Bin Muhammad said...

Jom HI, pekena kopi secawan! hehe
Sesibuk mana pun, pasti nak juga menjengah blog walaupun seminit!

Normi Nieza said...

tajuk garang..tp isi dalam pnuh makna..:)

Sukma Haron said...

wow....menarik....sesekali jom terjah blog saya lak....hehe

Yumida Huda said...

wah..terkandung banyak mesej n pengajaran di sebalik kisah tin biskut tu
nice sharing...membuatkan yumida terfikir mengenai org tersayang...

Anonymous said...

yer..luangkan masa bersama insan tersayang...

Anonymous said...

Terbaek.. Entri yg bleh dijadikan koleksi. Tengah nak masukan bola golf, ada sebiji yang hilang. Sampai hari ni cari tak jumpa.. terpaksa pelan2 isi kacang dan pasir. Jadi kopi tu, kadang2 aje la..

Isabel Diaz said...

Pengajaran yang mudah untuk difahami

Zawiah said...

semuanya itu pelengkap hidup walaupun kadangkala memeningkan kepala ...

Nik Muhammad Jameel said...

kalau kita amati kembali seharian kehidupan kita. Kita bukannya memenuhi semua masa kita dengan kerja. Akan terdapat waktu yang kita berlengah-lengah. Jadi apa salahnya kalau kita menggunakan waktu tu untuk aktiviti lain yang lebih bermanafaat.. betul x? thanks for the nice entry.. :)

hainom OKje said...

Pernah baca benda ni tapi tak ingat kat ne...
Suka suka....