Header Ads

Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging

apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging
Apa Yang Saya Belajar Tentang Buat Duit Dengan Blogging anjuran blogger Sabree Hussin.

Mini Contest yang memang menarik pada pandangan saya kerana bila bercerita tentang duit siapa yang tak mahu ..hehehehehe. Cuma tuan punya diri ini tak der banner yang boleh saya tepek kat blog ini , so saya tulis nama beliau besar-besar..hehehehe
Sebenarnya apabila saya mula menceburi bidang blogging ini adalah kerana ingin memahami dan mempelajari apa itu blogger.

Selalu terdengar dan terbaca di dada akhbar, tentang kehidupan blogger. Rasa macam best ajer, maka saya pun mula berblogging pada bulan April tahun 2010.
Selama setahun payah jerih dalam mempelajari ilmu blogger ini dengan bantuan rakan-rakan blogger serta bacaan di internet.
Syukur alhamdulilah , hingga kini masih lagi aktif  berblogging.

Perkara pertama apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging ialah pengiklanan Nuffnang. Ramai yang war-warkan Nuffnang adalah satu cabang yang terbaik dalam mencari pendapatan dalam berblogging. Mula-mula memang tak dapat apa-apa pun tapi setelah beberapa ketika baru dapat CPUV atau dahulu panggil BE. Merasa ler duit dari Nuffnang ni.

apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging
Bila ada duit baru terasa keseronokan berblogging. Tak sia-sia kau berblogging bertahun-tahun. Bukan mahu kaya tapi bila orang tanya bolehlah bermegah sikit bahawa dari berblogging ini aku dapat duit...hehehehe.

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging ialah mendapat idea untuk membuat blog perniagaan. Dahulu saya ada berniaga produk makanan tradisional. Dan dari blog saya ini,  saya mendapat panggilan dari Zoo Melaka untuk projek Hari Raya Aidlifitri mereka dengan membekalkan produk lidah buaya. Keuntungan tertinggi yang saya perolehi dari bisnis makanan tradisional ini melalui aktiviti promosi melalui blog.
Sekarang ini tak meniaga lagi sebab masa mencemburui aku ler, dah ler kerja Isnin hingga Jumaat. Hari Sabtu dan Ahad menghantar produk ke kedai-kedai... Tak berbaloi rasanya pengorbanan ini.

Dan selain itu
apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging ialah mempelajari ilmu blogshop melalui sistem dropship dan affliate. Pernah satu ketika dahulu membina blogshop ini tapi sekali lagi masa mencemburui aku hingga blogshop ini terabai.
Dan kini saya menumpukan perhatian kepada blogging affliate dengan membuat satu blog khas untuk blogshop affliate ini dengan menggabungkan beberapa syarikat affliate yang ada.
Namun blogshop ini masih terlalu baru dan harus melalui proses yang amat panjang untuk dikenali.
Saya bersyukur kerana isteri saya akan mengawal blogshop ini dengan updated produk terbaru dari syarikat affliate ini.

Dan tugas saya 100% terlibat dalam promosi blogshop dan
apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging ini ialah saya mempunyai guidelines bagaimana mahu promosi blogshop saya melalui pengalaman bertahun-tahun dalam dunia blogging ini. Saya mengetahui serba sedikit untuk kuatkan SEO blogshop saya ini.
Saya juga memahami kepentingan facebook, Google + dan Ping sistem dalam mempromosi blogshop saya ini.

Apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging ini sebenarnya telalu banyak. Berblogging bukan sahaja memantapkan idea penulisan saya dan memberi ilmu pengetahuan yang tidak terbatas. Tetapi juga ia membuat saya terpaksa mempelajari bagaimana membuat duit dengan blogging....ahaks.

Kelebihan sebagai blogger untuk saya merupakan satu kemahiran dan bukannya semua orang mampu melakukannya. Ianya satu kerja elit.
Bukan satu perkataan yang angkuh namun saya merasakan semua rakan blogger menyetujuinya kerana nilai ilmunya itu dan melalui ilmu ini saya berpeluang menyertai mini kontest yang bertanya
apa yang saya belajar tentang buat duit dengan blogging. Dan jika kamu bukan seorang blogger mampukan anda menjawabnya...?

Salah satu syarat utama mini contest ini ialah memasukkan nama penaja iaitu  Titan, Juan dan Suri.
Mereka semua adalah blogger-blogger pakar.

15 comments

Pokok Manggis Depan Rumah said...

banyak saya kena belajar lagi tantang blog ni..terima kasih en.hanif.

Kisah Si Dairy said...

GOOD LUCK YE..

Mia Kassim said...

Good luck ! byk benda yg boleh kita perolehi drpd blogging ni, yg penting kita bijak menggunakannya....

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif! semoga berjaya ye. nice entri! sheila sukaaaaaaaa :)

Teacher Basariah said...

Semoga berjaya Mr. Hanif..(^_^)

Zawiah said...

saya juga sdg berusaha buat duit dgn blog ...

Azlan Strider said...

sejujurnya banyak benda aku blajar dari blog ko..walaupun tak semua entry aku komen..tapi blog ko penuh dengan panduan dan amat sesuai utk blogger2..keep up the good work bro..

Regards,
-Strider-

Bin Muhammad said...

Good entri tapi sedikit monotones la, semoga Tuan berjaya ya.

Asmar Arafad said...

Gud Luck Bro..

Monyet Rimau said...

Jom baca: Fizz Fairuz, Almy Nadia Kembali Bersama dan Nikah Tahun Hadapan

http://syokbah.com/fizz-fairuz-almy-nadia-kembali-bersama-dan-nikah-tahun-hadapan/

ohpanduan panduan said...

Selamat maju jaya bro hanif..

Kathy Rbain said...

semoga berjaya....

Sukma Haron said...

good luck ......

ieta said...

Banyak tips dalam entri ni yang saya belajar. Terima kasih berkongsi ilmu. O ya, lidah buaya tu, kalo saya nak beli camana? Nak raya ramai suka tu

aynora nur said...

selamat maju jaya tn blog, terus aktif dlm dunia blog,.