Jyoti Amge Wanita Paling Kerdil Di Dunia - Hanif Bin Idrus

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Sunday, September 15, 2013

Jyoti Amge Wanita Paling Kerdil Di Dunia

 Jyoti Amge
Ketika bulan terakhir kehamilan Ranjana Amge, dia bimbang tidak mampu mendakap bayinya itu selepas doktor menjangkakan ada sesuatu yang tidak kena pada janinnya.

 Selepas 20 tahun kemudian Ranjana mempunyai sebab untuk berbangga apabila anak perempuannya itu hidup sihat, gembira dan dikenali di seluruh dunia. Kata Ranjana, semua kebimbangannya kini menjadi sejarah. “Apa yang ada adalah kegembiraan dan kami berasa sangat bertuah,” katanya.

Dengan ketinggian cuma 63.5 sentimeter dan berat 5.4 kilogram, Jyoti Amge adalah wanita paling kerdil di dunia. Berasal dari Nagpur, India, Jyoti memasuki kolej dan bercita-cita menjadi pelakon. Walaupun di kalangan orang kerdil, Jyoti memang lebih kerdil.


 Jyoti Amge
Keadaan itu diakui menyukarkan hidupnya pada ketika tertentu. “Saya susah mencapai barang, tetapi nasib baik saya ada adik-beradik lain untuk membantu,” katanya.

Dalam lawatan pertamanya ke New York, Jyoti dibawa melawat Statue of Liberty sebelum menghadiri pelancaran Rekod Dunia Guinness edisi 2014 serta sidang media di puncak Bangunan Empire State. Jyoti Amge

2 comments:

3no gr33ny said...

ni mmg btol2 kerdil

Anonymous said...

keciknyer dia..