Header Ads

10 Laman Ping Terbaik 2013 + 2 Malaysia

Setiap kali selepas kita membuat entri sudah tentu kita mahu memastikan entri kita dalam carian enjin. Jika kita menanti mereka mencari website anda sudah tentu ia akan memakan masa yang lama, jika tak berminggu mungkin berbulan lamanya untuk mengindeks  tetapi terdapat beberapa cara untuk mempercepatkannya iaitu melakukan "ping".

Laman "ping" akan akan menghantar maklumat kepada enjin pencari dan directori bahawa blog anda telah dikemaskini dengan entri terbaru. Dengan menggunakan laman "ping" anda akan memastikan blog anda tidak tertinggal dan secara tak langsung ia akan memberi anda trafik.

Di sini saya mempunyai 10 laman "ping" 2013 yang boleh digunakan oleh rakan-rakan blogger.
Saya ingin berkongsi laman-laman "ping" ini terutama kepada blogger baru dan kepada blogger yang lama mungkin terlupa bahawa laman "ping" masih lagi relevan kepada anda.

Sebagai contoh saya dah lama tak menggunakan  laman "ping", bukan kerana tak tahu tetapi lupa..hehehehehe. Padahal laman "ping" yang mempunyai PR yang baik bisa membantu "boost up" blog anda dalam enjin carian. Inilah salah satu penyakit bila dah lama sangat berblogging....lupa salah satu basic penting dalam blogging.

Nasib baik apabila tengah sibuk promosikan blogshop, teringat kembali laman "ping" ini.


10 Laman Ping Terbaik 2013

1. Google Ping - Salah satu laman yang mempunyai ranking yang tinggi dan mudah digunakan.

2. Pingler - Saya rasa semua dah tahu ianya merupakan laman ping yang popular di kalangan blogger  Malaysia.

3. Ping-O-Matic - Memberi perkhidmatan kepada beberapa enjin pencari bahawa blog anda telah dikemaskini

4. IM.org Backlink Supercharger - Merupakan indeks yang memberi maklumat domain anda kepada laman analitic seperti Alexa, Woorank, Quarkbase dan pelbagai enjin carian yang lain.

5. Bulk Ping- Sebuah Auto Mass Ping yang unik untuk mempromosi blog anda.

6. Ping Farm- Memberi perkhidmatan kepada enjin pencari bahawa blog anda telah dikemaskini.

7. Feed Shark - Perkhidmatan percuma online blog anda kepada rakan-rakan lamannya.

8. Ping My Blog - Memberitahu semua major blog directori yang blog anda telah dikemaskini.

9. Pingates - "Ping" blog anda lebih daripada 40++ enjin pencari.

10. Ping That Blog - Laman ini memberi perkhidmatan qualitative ping kepada blog anda.


Gunakan laman ini untuk ping blog anda jangan ping terlalu banyak sangat nanti anda berpotensi kena penalti dari Google.
Selamat ber "pingging"

2 Laman Ping Terbaik Malaysia

Selain itu saya nak tambah 2 laman "ping" terbaik Malaysia yang akan memberi trafik kepada anda.
Laman ping sudah lama saya gunakan sejak di bangku sekolah lagi. Saya hanya setia menggunakan 2 laman ini sahaja.


Ping Busuk
Kini amat mudah menggunakan laman ping busuk kerana ia akan pingkan entri anda secara automatik.

Saya pernah mendapat trafic beribu-ribu dengan satu tajuk sahaja menggunakan ping busuk.

Saya cadangkan jika anda  ingin mendapatkan trafik yang baik dari ping busuk letakkan banner dan widget mereka di blog anda.



Blogr
Sebuah laman ping yang baru muncul tetapi telah menunjukkan taringnya yang semakin tajam.

Untuk menggunakan laman ping Blogr ini anda harus manual ping entri anda.

Blogr juga pernah memberikan trafik yang baik kepada blog saya juga.





Pada pendapat saya jika kita inginkan trafik dari pembaca Malaysia, gunakan laman "ping" buatan Malaysia seperti Ping Busuk, Blogr, Petaling Street, Blogger.my kerana kita memerlukan pembaca dari Malaysia.

Tetapi laman "ping" global seperti yang saya terangkan di atas ialah menambahbaik blog anda di enjin carian.

17 comments

Jakmas said...

nak tahu bagaimana caranya mendptkan gambar percuma utk blog anda http://jakmashits.blogspot.com/2013/07/10-tempat-untuk-mendapatkan-image.html

Is Levis said...

thx bro.. info yg bermanfaat

Azlan Strider said...

saya pengguna busuk...hehe..bro, kalau guna laman web ping banyak2 ade apa2 kelebihan tak???atau lebih kepada keburukkan???

Regards,
-Strider-

Bin Muhammad said...

Ping busuk semakin mudah sejak ada auto ping. Yang lain...kenalah rajin sikit.

Teacher Basariah said...

entry yang menarik

Kathy Rbain said...

kathy guna busuk auto ping jer..

Sukma Haron said...

nice info...saya guna pin busuk....

Farid NZ said...

thanks bro berkenaan info ping ni-)

Anonymous said...

Ade satu lg ping blog malaysia/ ping aggregator malaysia yg sy salu guna sbb sng nk ping. nama dia kakiping. korg try la ye :)

Suzana Yahaya said...

Terima kasih info ni...dapat membantu saya selaku blogger baru...

Suzana Yahaya said...

Terima kasih...info berguna buat saya selaku blogger baru...

Kamil Salleh said...

Salam.. terima kasih bro... berkongsi informasi tentang ping blog/entri

djkupang said...

Salam Perkenalan.. Tq Bro info yg baik

Dafiera Apparel Nanie said...

good info boleh cuba,,,,

Cikgu Norazimah said...

good info, cn share ye, cn akan backlink kan ke entry ni, terima kasih

Ismiqbal Kôsyëk Abdullah said...

Nice info untuk tambahkan trafic blog.....

https://ismiqbal.blogspot.my/

Percutian Medan said...

Terima kasih info ni...dapat membantu saya selaku blogger baru...

sila berkunjung blog saya tentang percutian medan
http://agentpelancong.blogspot.co.id/