Header Ads

Cara Guna Lazada Affiliate Deep Link

Salam satu blogger. Hari ini nak berkongsi bagaimana menggunakan Lazada Affiliate Deep Link. Kebiasaan apabila kita menyertai bidang affliate, kebanyakkan agen affliate menggunakan banner yang disediakan oleh pihak affiliate dan tepek di blog mereka.

Ada juga peniaga on line affiliate membuat blogshop dan menyertai beberapa affiliate tetapi jika anda mempunyai blogshop affiliate sudah tentu anda harus mempromosikan produk-produk yang dikeluarkan oleh syarikat affiliate  anda.


Sebagai contoh Lazada Malaysdia mempunyai pelbagai produk dan anda tidak boleh suka-suka ambil URL produk di Lazada dan tepek di blogshop anda.

Anda harus mengambil link produk  URL Lazada dan kena generate deeplink dengan affliate anda agar apabila pembeli beli melalui blogshop anda,  barulah  sistem Lazada  dapat kesan nombor affliate anda dan anda layak untuk mendapat komisen.

Untuk mendapat Lazada Affiliate Deep Link ini untuk saya rasa  agak leceh sedikit berbanding dengan affliate yang lain....hehehehhee. Sebab tu saya buat tutorial ini:

Sebelum itu anda kena daftar sebagai agen affliate dahulu yekkk...
Setelah anda daftar sebagai agen affliate Lazada, anda akan diberi akaun seperti dibawah:

 
Step satu: Log pada akaun anda dan pilih  Campaign>> Lazada Malaysia seperti gambar di atas
 
 


Step dua: Pilih Commision & ads  > product feed URL. Anda copy link yang ditanda di atas dan kemudian tampalkan di browser supaya ia akan auto download fail tersebut seperti gambar di bawah ini.
 
 



Step tiga: Sebaik sahaja fail telah didownload, anda buka fail tersebut dengan menggunakan aplikasi excel. Dan fail anda akan dilihat seperti gambar diatas.




 
 
Step empat: Anda harus membersihkan fail excel dengan menggunakan cara dibawah ini.
Mula-mula pilih keseluruhan column A >>  Kat tool Excel pilih Data>>  Kemudian pilih Text to column >> Delimited: Next >> Pilih Tab & Semicolon > Finish

 
Fail anda akan berbentuk sedemikian, maka anda boleh memilih produk yang anda ingini dengan mengambil deeplink di kolum yang disediakan. Dan gunakan sebagai link affiliate anda.
 
Selain itu dalam fail tersebut terdapat URL image yang anda boleh gunakan di dalam post produk Lazada anda nanti.
 
 
Masalah yang timbul dalam penggunaan excel Lazada Affiliate Deeplink  ini ialah senarai barangan yang tertera terlalu banyak dan anda juga tak kenal barangan tersebut.
 
Cara yang paling mudah ialah anda buka URL Lazada Malaysia dan kemudian pilih barangan apa yang anda hendak masukkan dalam blogshop anda.
 
Setelah anda berkenan salah satu produk yang ditawarkan oleh Lazada Malaysia ini, anda copy nama barangan tersebut >>> pergi excel fail deeplink (feed) >> tekan Ctrl-F>> Find >> pastekan nama produk >>> anda akan dibawa ke kolum produk tersebut.
 
Anda kini hanya ambil URL image masukkan ke post anda.... Siap!!!
Copy nama produk ke post anda dan tekan shift untuk hitamkan nama produk tersebut  dan kemudian ambil deeplink URL tersebut dan buat link....... Siap!!!
 
Kalau rasa pendek sangat post tersebut, pergi semula ke URL produk Lazada Malaysia, copy ler maklumat tambahan yang mereka tulis kat situ dan paste ke blog anda...Siap...
 
 

13 comments

BUNDA a.k.a KN said...

assalam, bagus juga affiliate lazada ni yer..tapi nak rajin lah selalu promot link nya...

Kathy Rbain said...

terbaik..

Isabel Diaz said...

Tak faham pulak saya bila baca. Nanti ada masa saya dalami betul2. Saya punya Lazada tak naik2. Sedih betul. Huhu.

Erin Nurdini said...

thanks for info

erin said...

thanks for info

Anonymous said...

info nice,..thank's

Destry z said...

Salam.. Bang Hanif saya tak faham yang deeplink tu. kalau kita copy link dari csz memang dah link dari affiliate kita ke?



-Gundah Gulana ni-

Hanif Idrus said...

Betul !!!Destry!!

Zana Hassan said...

Nk kena study lg ni pasal nk share link tu kt blog..asik xblh je..bila nk log in dah lupa nk log in kt mana..

Merlyn Hasshim said...

Terima kasih di atas perkongsian cara nak guna data feed.lepas baca punya baca, sah mmg tak faham jugak, saya rasa lagi senang saya copy jer link url produk yg saya nak, dan masukkan dlm my deeplink generator... hehehhehe .

salmiah awang said...

saya tak jumpa kat mana nak letak no akaun bank saya.aduh...puas menggodek tak jumpa

Gadget Area said...

nice post min, thanks ya :)

Gudang Cheat games said...

terima kasih atas artikel nya gan, salam kenal dan sukses selalu buat blog nya
http://www.idcheat.com/