Header Ads

CePSTPO Laporan Lapangan Siap Akhirnya

CePSTPO
Syukur alhamdulilah akhirnya laporan lapangan Certified Enviromental Profesional in Sewage Treatment Plant Operation ( CePSTPO)telah siap akhirnya setelah setahun akhirnya.

Punyalah lama aku nak buat laporan lapangan ini dimana aku diberi tempoh 6 bulan data dengan setahun maksimum. masanya.

Dah lah training 5 hari dengan tiap-tiap hari pada peperiksaan dan hari akhit ada lagi peperiksaan besar. Belum lagi praktikal di Loji Rawatan Kumbahan..hehehehe.

Alamak!!! aku lupa nak bagi tahu apa jenis Laporan Lapanga ini. Aku dihantar oleh syarikat aku untuk memenuhi kehendak undang-undang di bawah Akta Alam Sekitar di bawah Peraturan Bahan Kumbahan 2009.

Dimana undang-undang ini berkehendak setiap syarikat yang mempunyai loji kumbahan atau ayat sedapnya ialah tandas mesti mempunyai seorang pekerja yang kompeten dalam menguruskan enapcemar tersebut. Bahasa kasar enapcemar ialah najis,,,hahahahaha.

Bila berbicara tentang pengawalan kumbahan ini maka tidak semua memahami intipati makna sebenar kumbahan. Atas sebab itulah, ujudnya undang-undang baru ini agar pengawalan dan pemantauan haruslah dikawal oleh pekerja yang competen.

CePSTPO
Kalau saya tanya pada semua rakan-rakan blogger apakah kumbahan najis dan impaknya pada alam sekitar. Semuanya kata tandas dan ramai akan kata najis bagus buat baja...hehehehehe.

Tapi sebenarnya ianya terlalu luas dan jika dikaji secara terperinci impak buruknya boleh menyebabkan sungai menjadi mati!!!

Tugas aku ialah memastikan sistem kumbahan yang dialir ke longkang harus  memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh undang-undang melalui ukuran-ukuran yang tertentu.
Itulah tugas  Certified Enviromental Profesional in Sewage Treatment Plant Operation.

Cabaran untuk membuat laporan ini memang agak teruk jugalah kerana ia melibatkan budget yang baru serta beberapa jabatan berkaitan. Pihak pengurusan kita semua sedia maklum, apabila melibatkan budget memang leceh . Tapi aku bernasib baik pihak pengurusan aku tak begitu tegar sangat...hehehe.

Komunikasi dengan beberapa jabatan lain juga agak mencabar. Kalau aku berbicara dengan pekerja yang memang di bawah kawalan aku senanglah nak buat...hehehehehe.
Ini kita mengharapkan jabatan lain buatkan kerja kita, memang susah ler sebab siapa nak buat kerja lebih nak layan kehendak kau..ahaks.

Sepanjang satu tahun aku buat laporan lapangan ini aku bernasib baik kerana EMR( Environmental Management System) aku memberi 100% sokongan serta beberapa rakan dari jabatan lain.

Cabaran tetap ada tapi kita berasa gembira kerana ada rakan-rakan dibelakang membantu kita. Terima kasih saya ucapkan pada EMR dan rakan-rakan yang lain....

Laporan Lapangan aku telah siap dihantar dan kini tinggal step yang terakhir iaitu temuduga untuk aku "verified" laporan lapangan aku sebelum aku digelar sebagai profesional kumbahan....hehehehehe.


8 comments

Sukma Haron said...

sesuai untuk pekerja-pekerja industri yea.....

Nurul Ashikin said...

Tahniah sbb berjaya dengan tugasan besar

Farah Waheda Wahid said...

tahniah kerana telah berjaya menyiapkan abang... *_^

shahdiana said...

singgah sini..lama tak jenguk...

Kathy Rbain said...

wah..blogger yang tetap komitimen dengan tugas..

Mohd Ramzan Johari said...

Macam mana? Dah certified belum? Boleh share lagi info certification?

Mohd Ramzan Johari said...

Macam mana? Dah certified belum? Boleh share lagi info certification?

Mohd Ramzan Johari said...

Macam mana? Dah certified belum? Boleh share lagi info certification?