Home » » Disebalik Penambahan Bilionare China?

Disebalik Penambahan Bilionare China?

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Sunday, October 20, 2013

 
Bilionare China
China mencatatkan 168 bilionair dalam senarai Forbes China Rich 2013, meningkat daripada 113 taikun tahun lepas, demikian menurut senarai yang dikeluarkan pada Rabu.

Jumlah kekayaan taikun di dalam negara turut mengukuh 35 peratus daripada tahun sebelumnya kepada US$570 bilion, kata agensi berita Xinhua.

Sejak dekad lepas, China telah menjadi "rumah" kepada antara populasi bilionair paling pesat berkembang di dunia

DISEBALIK KEKAYAAN CHINA DAN PERTUMBUHAN WARGA BILLIONARE.

Terdapat berpuluh-puluh juta rakyat China yang berada di tahap kemiskinan paling tegar!!!!

Ini kerana jurang kekayaan antara yang miskin dan kaya terlalu luas. Jika yang kaya.....terlampau kaya. Jika yang miskin terlampau......miskin..

Inilah yang berlaku di negara China. Dan kita rakyat Malaysia patut bersyukur kerana kerajaan kita mengamalkan Dasar Ekonomi Baru telah berjaya mengimbangi kekayaan melampau.

Lihat sahaja di Indonesia, memang rakyat bumiputera yang menguasai politik tetapi ekonominya di kuasai oleh bangsa lain iaitu bangsa imigran China.

Di Malaysia sama sahaja situasinya tetapi dasar kerajaan dengan kuotanya telah mengimbangi kekayaan tidak seimbang antara Melayu dan China.  Cuma saya akui dalam hal ini bangsa India agak tertinggal. Itu jangan tanya saya...hehehehehe.
Tetapi terima kasih saya ucapkan pada Peristiwa 13 Mei 1969 yang menyumbang kesimbangan kekayaan ini.

So apa yang boleh aku katakan, China tak perlulah berbangga dengan kekayaan Billionaire mereka jika hanya sekumpulan elit sahaja yang mengaut keuntungan negara tetapi 80% pula dalam kemiskinan tegar!!!

Kat Malaysia tak der rakyatnya yang menjual bahan organ untuk membeli keperluan makanan dan juga menjual anak untuk membeli iPhone...hehehehehehehe.
Hanya di China sahaja!!!

Bilionare China

 

 

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

1 comments:

Anonymous said...

only in china...

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers