Entri Copy Paste Isu Sensasi? - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Entri Copy Paste Isu Sensasi?

Salam satu blogger. Pada ketika ini pasti ada rakan-rakan blogger yang bekerja tetapi aku pula semenjak hari Jumaat sudah bercuti.

Dan cuti kali ini agak memenatkan, pada hari  Sabtu melawat bapa saudara isteri yang sakit di hospital di PPUM di diagnosis kanser paru-paru. Hari Ahad melayan mak aku mengemas rumah dan membeli barang.

Hari ini pula aku mesin basuh mak aku buat hal pula, terpaksa beli baru..hehehehe. Dan Al-Fatihah buat bapa saudara isteri aku yang telah meninggal dunia hari ini. Aku tak dapat pergi cuma isteri dan mak mentua aku sahaja yang pergi. Nanti aku ceritakan lebih detailed hal ini.

Disebabkan cuti ini aku agak sibuk, blog harus tetap ada entri !! Aktiviti lama aku iaitu copy dan paste pun bermula. So semalam aku schedule kan entri dari berita dunia yang sensai atau pelik.

Aku memang dari dulu kalau buat aktiviti copy paste ini ambil dari berita global terutama dari kosmo atau my metro, sebab kebanyakkan cerita mereka memang pelik-pelik..hehehehehehe.

Dan jangan tak percaya, cerita-cerita sebegini memang menarik perhatian pembaca. Sebagai contoh entri-entri copy paste yang baru-baru ini meletup seperti:
Buat Pembedahan Plastik Jadi Superman
Pengantin Tersilap Tidur Suami

Kadang kala dalam berblogging perlu juga aktiviti copy paste tetapi janganlah menjadi sesuatu yang wajib, sebab kalau pembaca tak tahu Google mesti tahu!!! Tak pasal-pasal blog anda di cop blog plagiat oleh Google...hehehehehe.

Entri-entri sedemikian kalau kena caranya memang disukai oleh pembaca. perlu ingat kebanyakkan pembaca suka sesuatu yang pelik atau extravaganza!! Janganlah tiru bulat-bulat tajuk entri dari e-paper, kamu kena upgradekan sikit tajuk entri agar lebih mendebarkan dan menimbulkan tanda tanya.


10 comments:

Joanna Yunus said...

Ada juga isu copy n paste ni sebab x diberi credit kpd penulis asal dan mcm2 lagi lah

Muhammad Khairuddin Lim said...

Selamat hari raya aji.

Shaiful Zaidi said...

Salam Bro....kesian kat hang, orang dah cuti hang masih bekerja.

Zawiah said...

patut ler background caler putih jer ... ehem ...

Yumida Huda said...

awesome tajuk tu..mmg menimbulkan unsur ingin tahu
sama la dgn yumida, kebanyakan isu sensasi selalu ambik dari news, atkut kang terbuat sendiri, lain faktanya
tp selalu bg link direct ke news tersebut

Maria Firdz said...

dan seeloknya letakn sumbernya...

cweet pinky said...

terima kasih untuk tips :D

Elih Japahar said...

Idea yang bagus hehe..dr artikel news paper pun boleh jadi entry dlm blog..

baby comel said...

saya buat jugak kadang2 kopii dgn pasta ni. tapi jarang2 la...

Kathy Rbain said...

terbaik..