Header Ads

Jana Traffic Melampau Dengan Technorati

Technorati
Technorati merupakan sebuah website yang memberikan service layanan berupa; blog directory, blog submitter, blog linkin artikel. Technorati didirikan untuk membantu para blogger untuk berjaya dengan cara mengumpulkan dan indeks blog secara global. Didirikan sebagai yang pertama mesin pencari blog. 

Terkemuka sebagai mesin pencari blog dan direktori, daftar blog yang terdapat pada indeks Technorati.com lebih dari satu juta blog. Laman ini telah menjadi sumber definitif untuk berita utama, pendapat, foto dan video yang muncul di berita, hiburan, teknologi, gaya hidup, olahraga, politik dan bisnis.

Jika kita berjaya postkan setiap entri kita di Technorati, potensi traffic yang tinggi bisa mencurah masuk ke blog anda kerana sifatnya yang global. Terutama blog-blog yang bersifat bisnis dan berinformasi.

Lalu aku pun semalam join ler technorati. Bukan untuk blog Hanif Idrus tetapi blogshop wife aku yang dalam proses promosi yang dijangka memakan masa berbulan ini...hehehehe.

Potensi traffic blogshop aku diindeks oleh technorati bermakna blogshop wife akan cepat berada di enjin carian!!! Itu target aku sebenarnya.

Tapi kenapa Hanif Idrus Blog tak join Technorati walau dah lama tahu ia akan membantu Hanif Idrus Blog terkemuka di seluruh dunia. Bukan setakat Malaysia tetapi satu dunia !!!!

Inilah isu lapuk diskriminasi kepada blogger-blogger bukan bahasa english kerana Technorati hanya index blog berbahasa english sahaja....huhuhuhu.

Sedihkan kerana blogger bukan bahasa english perlu berganda-ganda berusaha keras untuk memastikan blog mereka maju kehadapan. Tapi itulah keseronokannya....

Salah satu sebab blogger Malaysia ini susah nak dapat PR4 keatas disebabkan blog-blog directori dunia anak tirikan kita blogger bahasa Melayu ini...huhuhuhuhu...uaaahhhhh!!!

So buat sementara ini kalau ada sesiapa rakan dah daftar dengan Technorati kena faham kalau traffic anda still sama dan PR pun sama.  Dah lah leceh nak daftar, kena letak claim token kat setiap post. Dua atau tiga kali verified by Technorati baru lulus...

Blogshop aku 100% dalam bahasa english bukan kerana aku pandai english tetapi semua produk affliate yang aku join seperti Luxola, Lazada dan Zalora setiap penerangan produknya berbahasa english. Aku kena ambil kesempatan kepada Technorati ini....hehehehehe.

Technorati
The new Technorati.com is focused on the English-language blogosphere and can no longer fully support non-English blogs. Non-English sites can still be claimed and all existing claims are still valid, but we are not currently indexing posts from non-English sites for searching or authority calculations. We appreciate that many non-English bloggers have been long-time users of Technorati and regret that we can no longer provide full services to the vibrant multilingual blogosphere. Unfortunately, we simply do not have the ability or resources necessary to properly filter sites in languages other than English and to prevent non-English spam from polluting all of our data and services.

9 comments

Sheila Salim said...

assalamualaikum abg hanif. sheila tak banyak berbahasa english dalam blog. leceh la.. hehe. tapi pautan ni bagus. bersifat global. harus meletop ranking dan PR kalau dapat join ini kan :D

Normi Nieza said...

good la a.hanif..:)

Bin Muhammad said...

Masih setia dgn bahasa ibunda... Dapat kuasai pasaran nusantara pun cukup besar juga.

Mia Kassim said...

Thanks for sharing....

Kathy Rbain said...

kathy pun kurang..walau bi sbjek kegenmaran tapi bm tetap di hati..hehehe..

Azlan Strider said...

macam menarik..boleh cuba nanti..

Regards,
-Strider-

BUNDA a.k.a KN said...

nice info...

Yumida Huda said...

wah bagusnye
blog yumida pakai bm rojak..hehe
lg la sakit nak meletop pr

Zawiah said...

nak tgk2 juga , apa ada dlm technorati.com ...