Header Ads

Kekayaan Vatican Bernilai US170 Billion!!

Satu isu yang aku baca di laman internet baru-baru ini dimana  the Roman Catholic Church Pope yang baru iaitu Pope Francis, born Jorge Mario Bergoglio, of Argentina akan mengetuai Vatican dengan seramai 1.2 billion pengikut seluruh dunia dan yang best beliau juga secara tak langsung  akan mengambil alih harta yang bernilai berbillion dollar!!

Pada amnya Gereja Katholik menurut laporan The Economist perbelanjaan tahunan oleh Vatican dan entiti kepunyaan mereka di Amerika Syarikat sahaja bernilai US170 Billion dalam tahun 2010!!

Kekayaan Vatican Bernilai US170 Billion!!
The Economist menganggarkan 57% perbelanjaan tahunan gereja US ialah kepada Penjagaan kesihatan Katholik dan 28% ke pembiayaan kolej, 6% untuk perbelanjaan seharian di pusat-pusat kebajikan dan 2.7% peratus lagi umtuk kebajikan negara.

Pihak gereja juga merupakan penyumbang kebajikan terbesar di US dimana melalui kumpulannya iaitu Kebajikan Katolik USA (Catholic Charities USA) sahaja mempunyai 65,000 pekerja dan membantu 10 juta orang.

The Economist mengatakan ia menyalurkan hampir US5 billion kepada orang miskin dalam tahun 2010!!!

Walau bagaimana pun pihak gereja juga menghadapi skandal berprofil tinggi di mana kes rogol oleh pihak paderi sahaja telah merugikan mereka sebanyak US3 juta dan banyak lagi melalui penyelesaian yang tidak kita ktahui...hehehehe.

Keseluruhannya, menurut The Economist, Institusi Katolik di US sahaja mempunyai pekerja seramai 1 juta orang melebihi mana-mana syarikat global yang lain didunia!!

Kekayaan Vatican Bernilai US170 Billion!!
Lihatlah kekuatan Vatican Group yang mempunyai kekuatan kewangan yang boleh digunkan oleh mereka dalam berdakwah dan memperkembangkan dakwah mereka.

Inilah kekuatan mereka dengan jumlah wang yang besar, operasi dakwah mereka menjadi kuat dan mudah.

Ini adalah satu artikel yang saya rasa kita patut fikirkan bersama dan mempelajari teknik atau cara yang digunakan untuk menguatkan kekuatan dakwah islamiah kita pada masa kini.

Dimana saya dapat katakan sistem pusat dakwah yang diketuai oleh satu organisasi adalah lebih baik dari pecahan dakwah yang mempunyai kumpulan yang kecil.

Yang lebih penting suara Islam kita akan lebih kuat kerana ia bersifat global.

Saya sedih melihat apabila sesebuah negara Islam yang mundur atau memerlukan pertolongan tidak dibantu oleh negara-negara Islam yang lain. Padahal negara-negara Islam yang lain amat kaya.

Bayangkan duit-duit negara-negara Islam yang kaya hanya mendermakan 1% ke atas sebuah organisasi Islam yang berpusat untuk membantu Islam sedunia.

Indahnya  hati pendakwah yang tidak perlu meminta-minta untuk berdakwah, indahnya pusat pengajian Islam apabila kewangan mencurah masuk, indahnya apabila saintis Islam mampu membuat kajian tanpa dihalang oleh kewangan.

Tapi sekali lagi mungkinkah angan-angan ini akan menjadi kenyataan kerana manusia apabila bercerita tentang wang ia akan menjadi lupa diri....hehehehehehhe.
Renung-renungkan...ahaks




5 comments

Salam Yahya said...

setuju dgn bro.....umatIslam susah utk bersatu.....tgk la kat malaysia sendiri mcm mana

Zawiah said...

sbb tu mrk x de masalah nak kafirkan org islam sbb byk $

Kathy Rbain said...

umat islam sepatutny6a bersatu,bukan menjatuhkan sesama sendiri..

baby comel said...

Dan sebab tu lah zakat tu diwajibkan...

ayut said...

umat islam jugak lebih rmai drpda mereka...klu bersatu pastinya lebih kuat ekonomi kita drpda mereka....menjadi iktibar bt mereka yg berfikir...