Salam satu blogger. Tempoh hari ada keluar berita bahawa Presiden Amerika Barrack Obama telah membatalkan lawatan beliau ke Asia termasuk Malaysia disebabkan masalah belanjawan mereka hingga beberapa agensi kerajaan telah ditutup dan pegawai perkhidmatan awam di beri bercuti tanpa gaji.

Secara amnya sebelum anda baca terlalu panjang, masalah utamanya ialah parti yang berbeza. Dimana Dewan Perwakilan/Kongress dikuasai oleh Parti Republikan dan Senat dikuasai oleh Parti Demokrat (Parti Presiden Barrack Obama). Sistem Dewan Perwakilan dan Senat ini lebih kurang macam di Malaysia dimana keujudan dewan-dewan ini adalah untuk "balance and check".

Ini akan saya diterangkan di bawah dengan lebih lanjut melalui beberapa sumber yang saya ambil dan olah mengikut pemahaman saya.

Dalam politik Amerika Syarikat penutupan kerajaan (Bahasa Inggeris: government shutdown) adalah situasi ketika Kongres gagal meyetujui belanjawan yang diperlukan untuk operasi kerajaan. Kerana Kongres diperlukan  mengesahkan semua perbelanjaan kerajaan, tiada undang-undang yang melindungi mana-mana perkhidmatan kerajaan daripada penutupan.

Perkhidmatan persekutuan boleh diteruskan untuk sementara setelah penutupan, termasuk kawalan sempadan, perkhidmatan kesihatan di kemudahan persekutuan, angkatan bersenjata, kawalan lalu lintas udara (ATC), dan sistem penjara. Ia serupa dengan sekat masuk kerja dalam sektor swasta.

Pada era kerajaan Ford dan Carter, terjadi penutupan separa kerajaan sebanyak 6 kali yang hanya memengaruhi jabatan Buruh dan Kesihatan, Pendidikan dan Kebajikan. Penutupan separa ini berlangsung antara 8 hingga 18 hari dan masalah utamanya adalah belanjawan persekutuan untuk pengguguran.

Pada era pemerintahan Reagan, terjadi 8 penutupan penuh kerajaan yang berlangsung selama 1 sampai 3 hari dan masalah utamanya adalah defisit belanjawan Amerika Syarikat. Ada juga penutupan serupa selama 4 hari pada masa pemerintahan pertama Bush.

Pada masa pemerintahan Clinton, setelah kubu konservatif menang besar di Kongres dalam Revolusi Republikan 1994, terjadi dua penutupan kerajaan secara penuh selama 5 dan 21 hari. Penutupan yang kedua itu adalah yang terlama sepanjang sejarah. Lagi-lagi masalah utamanya ialah defisit belanjawan.

Penutupan kerajaan persekutuan Amerika Syarikat 2013 sedang berlangsung sejak 1 Oktober 2013. Masalah utama antara Dewan Perwakilan yang dikuasai Parti Republikan dan Senat yang dikuasai Parti Demokrat (didukung Presiden Obama) adalah keinginan Republikan untuk menunda penerapan Akta Perlindungan Pesakit dan Penjagaan Mampu yang diluluskan tahun 2010.

Sesuai pemisahan kekuasaan menurut Konstitusi Amerika Syarikat, baik Senat dan Dewan Perwakilan Rakyat harus menyetujui anggaran yang disepakati, kemudian ditandatangani Presiden Amerika Syarikat. Jika Presiden memveto rancangan anggaran tersebut, rancangannya dikembalikan ke Kongres. Di Kongres, veto tadi dapat dibatalkan dengan dua per tiga suara menolak.

Penutupan seperti yang dialami Amerika Syarikat nyaris mustahil terjadi di negara demokrasi lainnya. Di bawah sistem parlimen yang dianut kebanyakan negara Eropah, cabang eksekutif dan legislatif tidak dipisah.

Parlimen menentukan semua pejabat eksekutif yang biasanya disebut "menteri". Di negara demokrasi non-parlimen, cabang eksekutif yang kuat umumnya memiliki kewenangan untuk mempertahankan operasi pemerintahan meskipun anggarannya tidak disetujui.

Ini pernah terjadi di Amerika Syarikat pada tahun 1980, ketika pemerintahan Jimmy Carter menafsirkan Antideficiency Act 1884 sebagai pembatasan kekuasaan lembaga persekutuanl seandainya tidak ada persetujuan Kongres.

Penutupan pemerintahan persekutuan mengakibatkan banyak pekerja kerajaan cuti wajib tanpa gaji.

Akibat percaturan politik, mangsa keadaan adalah rakyat dimana perkhidmatan tidak dapat dijalankan dan pekerja kerajaan tidak mendapat gaji. Pertelingkahan politik adalah normal untuk kedua-dua pemain politik utama Amerika Syarikat iaitu Republikan Dan Demokrat tetapi isu janganlah menyusahkan rakyat.

Pendek kata inilah politik. Dimana-mana negara pun apabila bercerita tentang politik, sama sahaja...hehehehehhee
Designed By: Hanif Idrus | Templatelib