Header Ads

Relevenkah Google Plus Komen Di Kalangan Blogger Malaysia

Salam satu blogger. Dahulu saya memang ada menulis tentang kebaikan membuat kotak komentar anda menggunakan Google Plus. Namun di pelaksanaan Google Plus untuk kalangan blogger Malaysia masih belum relevan lagi.

Kebanyakan blogger belum mengaktifkan Google Plus mereka walaupun secara umum jumlah mereka bertambah . Tapi buat jangka masa sekarang kepentingan Google Plus untuk blogger Malaysia masih lagi di tahap sederhana.

Saya yakin dalam masa 3 hingga 4 tahun Google Plus akan menjadi wacana utama dalam dunia blogger dan pengganti facebook seperrti yang diidamkan oleh pihak Google.

Ramai juga para blogger ingin mempelajari Google Plus ini tetapi masih terdapat beberapa kesilapan tidak share repost di Google + dan tidak updated profil mereka.

Disebabkan kengkangan sedemikian, pertukaran komentar biasa ke Google Plus agak tidak relevan. Lagipun ujud beberapa masalah di mana komentar menggunakan Google Plus tidak keluar di entri anda.
Namun saya ingin menekankan Google Plus merupakan anak kesayangan Google dan dalam usaha mereka ini . Google Plus dianggap mempunyai ciri-ciri SEO yang baik.

Dimana:
a) Blogger sudah boleh boost up setiap entri mereka mempergunakan Google + ini terutama entri berkaitan blogshop.
b) Kedua anda boleh memperbaiki pagerank dan traffic tambahan kepada blog anda.
c) Dengan sharing Google + ini ..fungsinya sama seperti Facebook dimana maklumat akan tersebar lebih luas.


Aku berharap penggunaan Google Plus dikalangan rakan-rakan blogger Malaysia akan terus berkembang dan kita menggunakannya sebagai satu lagi media sosial mengembangkan entri kita.


 

11 comments

Normi Nieza said...

xguna komen G+..mcm ssh jer..huhu

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Jika yang tak ada G+ susah juga en.hanif mereka nak komen. yang sekarang masih ok rasanya.

Muhammad Khairuddin Lim said...

amin.....salam blogging.

Hanif Idrus said...

Tu sebabnya saya masih guna lagi kotak komentar blogger. Semua pihak boleh reply..

Kisah Si Dairy said...

sbb masih ramai blogger lagi yang tidak menggunakan google sbg emel mereka..mungkin agak sukar utk mereka nak komen blog nanti...mybe pihak google perlu selaraskan blogger menggunakan gmail..so boleh la semua gunakan kotak komen google nie..

Maria Firdz said...

sy pun msih kekal dgn kotak yg disediakn oleg blogspot, , sbb biasa klu bw gna mobile mslh sikit dgn g+ nih...

NJihe.am said...

Salam singgah, belum cuba lagi google plus ni. ada masalah sedikit dengan akaun Google. Tak tahu nak buat macam mana... studioous.blogspot.com

Yumida Huda said...

yumida prefer kotak komen blog biasa..coz lebih cepat
mereka yg xde akaun google+ sukar nak tinggalkan jejak
aah x dinafikn kotak komen g+ byk manfaatnya

Hazmin Hamudin said...

Tak gemar sangat G+ ni. Macam kurang menarik.

Kathy Rbain said...

guna kat blog karya jer..

Ani said...

ok ape guna g+ sbb leh terus papar kat stream...