Salam satu blogger. Dahulu saya memang ada menulis tentang kebaikan membuat kotak komentar anda menggunakan Google Plus. Namun di pelaksanaan Google Plus untuk kalangan blogger Malaysia masih belum relevan lagi.

Kebanyakan blogger belum mengaktifkan Google Plus mereka walaupun secara umum jumlah mereka bertambah . Tapi buat jangka masa sekarang kepentingan Google Plus untuk blogger Malaysia masih lagi di tahap sederhana.

Saya yakin dalam masa 3 hingga 4 tahun Google Plus akan menjadi wacana utama dalam dunia blogger dan pengganti facebook seperrti yang diidamkan oleh pihak Google.

Ramai juga para blogger ingin mempelajari Google Plus ini tetapi masih terdapat beberapa kesilapan tidak share repost di Google + dan tidak updated profil mereka.

Disebabkan kengkangan sedemikian, pertukaran komentar biasa ke Google Plus agak tidak relevan. Lagipun ujud beberapa masalah di mana komentar menggunakan Google Plus tidak keluar di entri anda.
Namun saya ingin menekankan Google Plus merupakan anak kesayangan Google dan dalam usaha mereka ini . Google Plus dianggap mempunyai ciri-ciri SEO yang baik.

Dimana:
a) Blogger sudah boleh boost up setiap entri mereka mempergunakan Google + ini terutama entri berkaitan blogshop.
b) Kedua anda boleh memperbaiki pagerank dan traffic tambahan kepada blog anda.
c) Dengan sharing Google + ini ..fungsinya sama seperti Facebook dimana maklumat akan tersebar lebih luas.


Aku berharap penggunaan Google Plus dikalangan rakan-rakan blogger Malaysia akan terus berkembang dan kita menggunakannya sebagai satu lagi media sosial mengembangkan entri kita.