Hanif Idrus Mencapai 1,000,000 pageview
Syukur alhamdulillah akhirnya Hanif Bin Idrus Blog pada bulan penghujung November 2013 telah mencapai 1,000,000 pageview!!!

Target pada tahun ini telah mencapai impiannya dan sememangnya secara peribadi aku sangat-sangat eksited..hehehehehehhe.

Mungkin pada blogger-blogger lain telah mencapai melebihi 1,000,000 pageview dalam masa 1 tahun tapi untuk aku mencapai 1,000,000 pageview memakan masa hampir 3 tahun 6 bulan lamanya.

Hanif Idrus Mencapai 1,000,000 pageview
1 tahun aku bersusah payah pelajari apakah blog dan tahun kedua mula merangkak-rangkak mencari tempat di dunia blogging. Tahun ketiga baru mengenali sahabat-sahabat blogger dan kini masih terus belajar.

Terima kasih pada semua rakan blogger yang melawat ke blog Hanif Bin Idrus hingga boleh mencecah 1,000,000 pageview. Tanpa anda semua impian ini takkan tercapai!!!

Memang aku gayat sekarang ini mendapat 1,000,000 pageview...hehehehehehhee. Dahulu masa mula-mula berblogging aku langsung tak yakin aku akan mencapai impian 1,000,000 pageview ini.

Kerana blogging ini pada dasarnya kalau kita dengar macam senang tapi bila kita praktikkan ia memang memeritkan. Memerlukan disiplin yang tinggi samada dari segi membuat entri dan juga blogwalking.

Sejak kebelakangan ini pageview yang aku terima 80% dari enjin carian dan selebihnya dari rakan-rakan-rakan blogger. Memang betul kata Hasrul Hassan ( HH), untuk mencapai pageview yang baik kita harus menguasai enjin carian dengan asas-asas SEO harus diterapkan.

Selain itu pertambahan dalam follower Google +  dan Google Friend juga telah memberi semangat kepada aku juga.
Hanif Idrus Mencapai 1,000,000 pageview


Dimana Google + memperolehi follower 1644 dan Google Friend pula 1208. Ini menunjukkan blogger di Malaysia semakin menyedari kepentingan Google + dalam dunia laman sesawang ini samada dari segi SEO atau sosial.

Akhir kata aku mengucapkan terima kasih pada semua rakan dan minta maaf sejak kebelakangan ini aku sedar aku kurang berblogwalking kerana kekangan masa yang amat ketat sangat.