Home » » Banjir Di Pahang Dan Trengganu 2013 Semakin Teruk

Banjir Di Pahang Dan Trengganu 2013 Semakin Teruk

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Sunday, December 8, 2013

Banjir Di Pahang Dan Trengganu 2013
Keadaan banjir di negeri Trengganu dan Pahang makin teruk. Setiap hari aku mendengar berita tentang banjir yang berlaku di kedua-dua negeri ini. Aku doakan yang terbaik dan harapan aku mereka bersabar dengan segala dugaan yang berlaku ini.
Pahang dan Terengganu kini mencatatkan jumlah keseluruhan 60,851 mangsa banjir yang ditempatkan 191 pusat penempatan banjir berikutan hujan berterusan dan ancaman gelombang kedua yang dijangka berlaku.
Di PAHANG, harapan untuk melihat keadaan banjir di negeri itu reda seakan tipis apabila hujan berterusan sejak awal pagi tadi. 
Cuaca cerah sepanjang semalam membuatkan ramai menjangkakan berterusan hingga ke hari ini namun sebaliknya berlaku. 
Banjir Di Pahang Dan Trengganu 2013
Kuantan terus menjadi daerah paling teruk terjejas apabila 32,871 mangsa daripada 9,667 keluarga dipindahkan ke 38 pusat pemindahan.
Pekan mencatatkan 3,464 mangsa daripada 799 keluarga dipindahkan ke 26 pusat pemindahan. 

Sekurang-kurangnya 172 mangsa daripada 42 keluarga ditempatkan di empat pusat pemindahan di Rompin

Di Maran pula, 183 mangsa daripada 43 keluarga ditempatkan di 5 pusat pemindahan.

Temerloh turut mencatatkan peningkatan apabila 839 mangsa daripada 167 keluarga ditempatkan di 22 pusat pemindahan di daerah itu.
Seramai 53 mangsa daripada 11 keluarga pula berada di empat pusat pemindahan di Lipis.

Di Jerantut, 519 mangsa daripada 111 keluarga dipindahkan ke 10 pusat pemindahan dan Bera mencatatkan 117 mangsa daripada 25 keluarga ditempatkan di lapan pusat pemindahan.

Jurucakap bilik gerakan banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang mengingatkan penduduk di negeri ini supaya sentiasa peka dengan keadaan semasa kerana sebarang kemungkinan boleh berlaku.

Katanya, penduduk terutama yang berada di kawasan rendah diingatkan supaya sentiasa berada dalam keadaan bersedia dan mengikut arahan pihak berkuasa jika diarahkan berpindah.
Banjir Di Pahang Dan Trengganu 2013

Di TERENGGANU, gelombang kedua yang dijangka berlaku malam ini menyebabkan peningkatan mendadak jumlah mangsa banjir di Terengganu terutama daerah Kemaman.

Sehingga 1.30 petang tadi, 22,641 mangsa (5,201 keluarga) berbanding hanya 7,140 mangsa pada jam 12 tengah hari yang kini ditempatkan di 74 pusat pemindahan di seluruh Terengganu.

Daerah Kemaman menunjukkan peningkatan mendadak iaitu seramai 18,576 mangsa daripada 4,177 keluarga yang dipindahkan di 43 pusat pemindahan berbanding hanya 2,778 mangsa sebelum ini.

Peningkatan yang ketara berlaku berikutan orang ramai mengambil langkah awal selepas mendapat maklumat akan berlaku gelombang kedua banjir sekali gus mengelak kejadian tidak diingini berlaku.
Banjir Di Pahang Dan Trengganu 2013

Bagaimanapun, Dungun yang sebelum ini mencatatkan jumlah mangsa tertinggi menunjukkan penurunan apabila hanya 3,951 mangsa (991 keluarga) saja ditempatkan di 27 pusat pemindahan berbanding 4,248 mangsa kira-kira jam 12 tengah hari tadi.

Sementara di Marang, 44 mangsa daripada 15 keluarga masih ditempatkan di dua pusat pemindahan iaitu di Sekolah Kebangsaan (SK) Jenang dan SK Pasir Puteh.
Banjir Di Pahang Dan Trengganu 2013

Jabatan Meteorologi Malaysia turut mengeluarkan amaran angin kencang dan laut bergelora (kategori ketiga) dengan angin kencang Timur Laut berkelajuan dari 60kmsj dan ketinggian ombak melebihi 5.5 meter di kawasan perairan Terengganu dan Kelantan.

Keadaan ini dijangka berterusan sehingga 9 Disember depan.

Terengganu dan Kelantan turut terdedah kepada kejadian kenaikan paras air laut yang mana ia berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

3 comments:

Anonymous said...

sedih sangat..:'( harap2 segera pulih..

KorN said...

Alhamdulillah semua nya dah semakin pulih

Sukma Haron said...

hope seperti sediakala.....

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers