Header Ads

Pencapaian Hanif Idrus Blog 2013

Pencapaian Hanif Idrus Blog 2013
Salam satu blogger. Hujung tahun makin menuju akhirnya dan tahun baru akan menjelmakan dirinya. Celik mata..tutup mata...sekejap ajer dah setahun yek..

Zaman sekarang ini masa berjalan terlalu pantas, hingga kita tidak sedari kadangkala kita jauh ketinggalan dalam menghabiskan sisa-sisa kehidupan ini.. Iskk...sedih jer ayat pembuka kata aku ini ..ahaks..

Selamat Tahun Baru aku ucapkan pada semua. Selamat datang ke tahun 2014!!! Sebelum kita menjangkau ke tahun 2014, persoalan timbul apakah yang kita capai sepanjang tahun 2013 ini. Secara khusus untuk aku dalam dunia berblogging ini pada tahun 2013, banyak pengalaman dan widhlist aku tercapai. Syukur alhamdulillah atas kurnianya..

Pada tahun 2013, pencapaian terbesar Hanif Idrus Blog ia berjaya mendapat pagerank 2 setelah 2 tahun setia bersama PR1 sahaja...hehehehe. Peningkatan PR bermakna Hanif Idrus Blog lebih mudah mencapai trafik ke enjin carian dan yang penting enjin carian amnya Google telah berkata Hanif Idrus Blog ini mesra SEO..hahahahaha.

Pencapaian Hanif Idrus Blog 2013
Pencapaian lain ialah pada tahun 2013 aku berjaya mencapai 1,000,000 pageview setelah 3 tahun setengah berblogging!!! Inilah impian yang terbaik kerana dapat melihat 6 angka tertera di blog aku. Aku tak sangka aku berjaya memperolehi 6 angka pageview.

Pencapaian aku yang lain ialah peningkatan Google Plus Follower yang mencanak naik hingga 1780 follower melebihi dari Google Follower. Aku sebenarnya dari dulu memang suka pada Google Plus kerana aku yakin pada suatu hari nanti Google Plus akan menjadi ikon utama dalam dunia laman sosial.

Pencapaian aku yang lain ialah mempunyai domain sendiri iaitu domain .my yang aku gunakan pada blog bloglist aku. Aku tidak gunakan pada blog utama kerana aku masih baru lagi dalam bidang domain ini. Dan aku kini percaya bahawa sesuatu blog yang menggunakan domain sendiri memang berpotensi meningkatkan kualiti blog mereka di kaca mata Google.

Pada tahun 2013, 70% traffic pageview aku terarah pada enjin carian. Ini juga merupakan salah satu peningkatan yang baik untuk aku juga.

Tetapi pada tahun 2013, bermula pada bulan October aku mula malas berblogwalking kerana yakin pageview aku tetap maintain kerana kebanyakan pageview dari enjin carian. Memanglah maintain!!

Malangnya komentar aku semakin susut, sehari nak dapat 3 komentar pun susah. Aku melanggar salah satu prinsip asas dalam berblogging iaitu mesti blogwalking. Dalam dunia blogging ini bukannya PR atau pageview yang penting tetapi network antara rakan blogger adalah akar sebenarnya. Siapa kita tanpa mereka,

Untuk itu aku kena kemas kini kembali bloglist blogwalking aku ini...

Pada tahun 2013 aku mula berjinak-jinak dengan blogshop. Buat permulaan aku hanya tumpu kepada blogshop affiliate sahaja. Mungkin pada tahun 2014 aku akan beranikan diri berkecimpung dalam blogshop dropship. Itu pun bergantung pada assistant aku iaitu kemampuan isteri aku menjalankan tanggungjawab ini..ahaks..

Pada 2014, perkara utama yang aku akan tumpukan ialah menyusun kembali bloglist aku, lagi pun aku dah bayar bil domain .my...hahahahaha. Aku berharap 2014, Hanif Bin Idrus Blog dan Blogshop akan terus berkembang.

7 comments

Syaz Blackrose said...

tahniah.. bilalah agaknya saya dapat macam bro hanifnih ye..

BM said...

Salam HI,
Tahniah diatas pencapaian yg cemerlang, semoga 2014 akan membawa lebih banyak kejayaan.
Jgn malas2 BW! hehe... Selamat Menyambut Tahun Baru.

Budu Bilis said...

Selamat maju jaya, bang :). Lama tak melawat ke sini .

Raudzah Z said...

tahniah hanif..happy new year!!! Semoga lebih berjaya k!!

Kathy R'bain said...

moga sukses dan maju jaya..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Tahniah bro Hanif. Banyak boleh belajar dari pada blog bro. Semoga bertambah maju untuk tahun 2014 ini.

Hainomharyani Suratman said...

Tahniah Nep...takde kejayaan tanpa usaha yg kuat....hang telah membuktikannya....