Home » » Perlukah SEO Dalam Blogshop

Perlukah SEO Dalam Blogshop

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Saturday, December 21, 2013

SEO Dalam Blogshop
Dalam bidang perniagaan on line ini sebenarnya bukan hanya berkisar tentang membuat blogshop atau laman web perniagaan.

Tidak semestinya seseorang usahawan online itu berjaya hanya kerana ia mempunyai sebuah blogshop yang canggih. Tetapi ia juga boleh berjaya menggunakan laman sosial khususnys facebook yang rata-rata pengguna dunia menggunakan sebagai wacana perniagaan mereka.

Malahan melalui teknologi yang ada anda mampu mengubah interface facebook anda menjadi sebuah blog perniagaan yang tampak profesional. Selain laman sosial facebook terdapat beberapa laman sosial yang boleh anda gunakan seperti Twitter, Google Plus dan lain-lain.
SEO Dalam Blogshop
Tetapi untuk tampak lebih profesional sudah tentu menggunakan blogshop adalah satu kaedah yang terbaik. Melalui penggunaan laman web perniagaan, promosi produk anda tidak terbatas. Dimana pengguna boleh melayari beberapa ratus produk anda dengan hanya menklik sahaja atau untuk secara spesifik mereka boleh "search" melalui kotak carian.

Malahan melalui blogshop, ia memudahkan sistem pembayaran dan pembelian dengan mengguna aplikasi "add cart" sistem dan pembayaran dilakukan terus tanpa perlu melalui terlalu banyak proses.

Dimana pembeli boleh memilih mengguna khidmat online bank atau PayPal. Apabila ujudnya sesebuah blogshop secara tak langsung, laman-laman sosial seperti Facebook akan menjadi satu struktur sokongan kepada perniagaan anda.

Berbanding jika anda hanya menggunakan facebook sahaja. Kesemua artikel perniagaan blogshop anda boleh dilinkkan terus laman-laman sosial. Itulah kekuatan jika anda menggunakan website sebagai wacana utama perniagaan internet anda.
SEO Dalam Blogshop
TETAPI blogshop bukanlah semudah yang disangka!! Kerana blogshop tidak seperti facebook dimana anda boleh menggunakan rakan dalam facebook anda untuk promosikan produk anda. Omputih kata mereka boleh "like".

Tetapi dalam blogshop anda bermula dari "zero". Sememangnya anda boleh mengatakan, anda mampu promosikan blogshop melalui link di facebook atau laman sosial yang lain. Tetapi anda kena faham, konsep blogshop bukan itu tujuannya, ia mempunyai skop yang lebih luas iaitu mendapatkan pembeli melalui enjin pencari seberapa banyak yang mungkin!!

Contoh terbaik yang saya boleh berikan ialah bayangkan anda ini sebagai usahawan MLM, untuk mendapatkan pembeli produk anda seperti Shaklee, Alken atau Cosway sudah tentu anda akan mempromosi terlebih dahulu kepada keluarga dan rakan terdekat. Dalam dunia online keluarga terdekat atau rakan ialah rakan-rakan facebook!!!

Kemudian sudah tentu anda perlu perkembangkan bisnis anda dengan berjumpa dengan pengguna-pengguna lain. Dimana anda harus pergi dari rumah ke rumah dan perlu bersengkang mata untuk menerangkan produk anda. Dalam dunia online inilah blogshop.
SEO Dalam Blogshop
Cuma dalam dunia blogshop anda tidak perlu bersengkang mata tetapi perlu mahir dengan SEO (Search Engine Optimizing). Dari teknik SEO barulah pelanggan baru akan dapat memperolehi maklumat mengenai kedai blogshop anda.

Dimana melalui teknik SEO yang mampan, usaha anda hanyalah ingin memastikan setiap produk anda yang dicari oleh pengguna tertera di carian mukasurat pertama enjin carian. SEO amat penting dalam dunia perniagaan blogshop jika mahu maju lebih jauh ke hadapan.


Kesimpulannya, SEO perlu ada dalam blogshop.

Walau bagaimanapun saya pernah terangkan teknik tradisional juga amat penting iaitu:
a) Promosikan produk melalui laman sosial.
b) Pastikan produk yang dijual adalah berkualiti dengan maklumat yang lengkap.
c) Pastikan penghantaran produk menepati terma yang anda tulis.
d) Promosi juga boleh dilakukan melalui pamplet secara fizikal.
e) Promosi boleh dilakukan melalui giveaway atau kontest terbuka kepada blogger-blogger untuk mendapatkan backlink.
f) Blogwalking ke bloggger-blogger lain sambil mempromosikan blogshop anda.

Tetapi bagi aku, setiap usaha yang kita lakukan samada anda bercita-cita mempunyai blogshop atau jadi blogger perlu ada kesabaran.

Untuk sebuah blogshop maju ke hadapan, kita perlu redha selama 1 tahun untuk bersedia tidak menerima apa-apa sales tetapi terus menjual produk anda di blogshop. Lagi baik set 1 tahun dari setting 2 bulan...kalau tak frust..hahahaha.


Dalam masa 1 tahun itulah blogshop anda akan mempunyai kekuatan SEO secara perlahan-lahan dan jika bernasib baik bisa memperolehi pagerank sebagai bonus.

Walau apapun kita harus yakin rezeki itu ditangan Allah dan rezeki tidak akan datang bergolek tanpa usaha dan doa.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

3 comments:

Lyeen De Syifa said...

Indeed! Tips berguna :')
hehehe

Raudzah Z said...

Kita rasa macam nak mencuba blogshop satu..harap-harap berjaya

Anonymous said...

nice share..

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers