Header Ads

Berkongsi Ilmu Pemenang Contest SEO Eridy

Tahniah saya ucapkan kepada blogger yang memenangi Contest SEO Eridy yang dianjurkan oleh blogger Eridy.

Pemenang Contest SEO Eridy ini ialah saudara Khairol Asrol dan berjuta terima kasih kerana beliau sanggup berkongsi ilmu bagaimana beliau boleh memenangi Contest SEO Eridy ini.

Inilah sikap terbaik yang suka tentang blogger-blogger Malaysia iaitu mereka tidak pernah lokek dalam berkongsi kejayaan beliau terutama teknik SEO yang digunakan.

Anda boleh melihat entri teknik yang digunakan oleh saudara Khairol Asrol dalam entri Ini.
Seperti yang saya pernah katakan dahulu semua orang mempunyai ilmu SEO tetapi yang terbaik tidaklah banyak dan saya bersyukur kerana melalui contest ini saya mampu mempelajari sesuatu yang baru.

Tetapi malangnya teknik yang saya gunakan agak lambat. Seperti yang dikatakan oleh  saudara Khairol Asrol ialah jangka masa contest perlu diambil kira.

Inilah kesilapan yang sering kita lakukan iaitu lagi seminggu nak tamat Contest baru terhegeh-hegeh nak updated SEO tetapi malangnya SEO  ini bukannya hari ini kau updated besok dah dapat result.

Tapi kadang-kadang kita tak dapat elak sebab last minit baru dapat maklumat..ahaks..

Ia makan masa hingga kadang-kadang 3 hari hingga 2 minggu lamanya untuk diindeks oleh pak Google.

Kedua kejayaan  saudara Khairol Asrol ialah beliau menggunakan domain sendiri. Itulah kelebihan yang pernah katakan dahulu semasa membuat entri tentang Contest SEO Eridy ini.


Dan saya akui kekuatan menggunakan domain sendiri berbanding domain percuma memang terlalu banyak bezanya. Dan kemenangan  saudara Khairol Asrol saya rasa akan membuka mata kita untuk menukar domain kita ..hehehehhehee.

Teknik yang digunakan oleh saudara Khairol Asrol adalah hampir sama yang saya gunakan.  Anda boleh membaca entri saya 

Teknik saudara Khairol Asrol:
On Page Artikel SEO
Penggunaan Italic, Bold, Underline
Off Page Artikel SEO
Social Backlinks
Teknik Pelampung 

Teknik terbaru yang saya boleh pelajari dari  saudara Khairol Asrol ialah ia membenamkan link Contest ini pada setiap gambar pada entri baru beliau. Teknik yang saya boleh pelajari....hehehehehe.

Selain itu teknik  Responsive Theme yang digunakan merupakan kejayaan beliau dimana beliau cuba meminimumkan loading time blog beliau dengan menggunakan google code beliau sendiri.

Aku pernah terbaca teknik ini dimana semua javascript sebaiknya diuplaod ke Google Code anda supaya  meminimumkan loading time dan mengelakkan external link yang melampau.
Malangnya aku tak pernah memahami teknik ini...hahahahaha.

Selain itu apa yang saya lihat ialah ketekunan untuk belajar tidak pernah putus dari  saudara Khairol Asrol membuktikan usaha adalah tangga kejayaan. Dimana beliau telah membaca artikel-artikel dari otai2 blog.

Sekali lagi saya ucapkan tahniah kepada saudara Khairol Asrol atas kemenangan anda.
Banyak yang saya boleh pelajari dari adik Khairol Asrol ini... dan tidak saya lupakan selamat hari jadi..

5 comments

Kathy R'bain said...

nice share..kathy buta seo.

Anonymous said...

hmm tapi pemenang kedua n ketiga contest ni guna blogspot je.ape lah rahsia diorang kan

Sukma Haron said...

masih dangkal mengenai teknik SEO lagi....

cik amal said...

banyak benda tak kaji lagi :)

ahkak gojes said...

SEO...sy juga masih blur dengan SEO