Header Ads

Cara Membuat Layang-Layang

Cara Membuat Layang-Layang
Sekarang ni musim angin di Melaka. Malam-malam nak tidur sejuknya sampai ke tapak kaki. Terpaksa pakai stokin masa tidur..hehehehehe.

Apabila angin kuat dan deras sudah tentu aktiviti bermain layang-layang akan menjadi pilihan. Anak-anak aku dah lama beli layang-layang yang dibelikan oleh mak sedara mereka.

Tetapi sehingga kini aku belum pernah melihat layang-layang tu terbang..heheheheh. Masuk kali ini aku rasa dah 3 kali layang-layang tu dibeli...

Pada hari Sabtu, aku tengah ada mood dan aku koyakkan layang-layang ultraman dan Mask rider mereka. Aku kata kita jangan beli layang-layang, biar abah kau yag buat!!! Ini mood tengah baik ni...

Buat layang-layang dah jadi tapi aku belum berjaya terbang kan lagi sebab asik senget ajer. Dah berbelas atau puluhan tahun aku tak main layang-layang ini, nak flashback ilmu layang-layang ini makan masa sikit..hahahaha.

Aku dulu masa kecik-kecik dulu pun buat layang-layang sendiri tetapi kami lagi advance!!! Tali layang-layang tu kami salut dengan kaca lampu kalimantang supaya apabila lawan dengan pihak lawan di udara, tali yang disalut kaca menggunakan gam akan memotong tali layang-layang pihak lawan. Jahatkan...

Dahulu masa aku buat layang-layang tak pakai gam tapi pakai nasi sebagai gam tapi terbang tinggi jugak. Dulu-dulu kan, budak-budak sekolah macam kami ini bukan ada duit...

Batang layang-layang amik batang buluh yang diurut kecil-kecil, cuma kos kami ialah beli tali layang-layang sahaja. Bila ada duit lebih baru beli layang-layang yang besar tetapi tak sebesar wau ler..ahaks.

Disini aku nak ajar bagaimana nak membuat layang-layang sendiri. Memanglah layang-layang dipasaran murah sekarang tetapi kalau anda pandai buat layang-layang sendiri, anda boleh membuat layang-layang terbesar milik anda!!

Kali ini aku siap ada gambar lagi. Layang-layang yang aku buat ini merupakan layang-layang kos rendah tak sampai RM1.00.

STEP 1:
Pertama anda mesti sediakan keperluan barangan membuat layang-layang iaitu gunting, gam, surat khabar lama, salotape dan benang.
Cara Membuat Layang-Layang

STEP2:
Layang-layang lama yang anak /adik awak tu kita leraikan (Gambar Paling Atas)
Ambil batang layang-layang tersebut.
Ikat dibahagian tengah antara 2 batang layang-layang itu seperti gambar dibawah.
Ikatan intuk bahagian tengah gunakan cara anda.
Time macam ini ler...alangkah bagusnya kalau kita jadi pengakap kan..hehehehe
Terdapat 200 cara ikatan yang boleh kita gunakan..

Cara Membuat Layang-Layang

STEP3:
Kemudian ambil benang dan ikat sekeliling/penjuru batang layang-layang tersebut.
Tujuan kita mengikat sekeliling/penjuru batang layang-layang tersebut ialah untuk membengkok kiri kanan layang -layang tersebut dan menjadikannya lebih kukuh.

Semasa mengikat sekeliling/penjuru batang layang-layang tersebut pastikan batang tengah tidak bengkok, kalau terbengkok sikit OK ler tu.
Contoh ialah gambar di bawah ini.
Cara Membuat Layang-Layang


STEP 4:
Setelah siap mengikat sekeliling/penjuru batang layang-layang tersebut, letakkan ia diatas surat khabar lama seperti gambar dibawah.
Cara Membuat Layang-Layang
STEP 5:
Kemudian lipat suratkhabar tu disetiap penjuru batang layang-layang tersebut.
Setelah itu gunting lebihan kertas suratkhabar dan lekatkan ke batang layang-layang menggunakan gam.

Cara Membuat Layang-Layang

Cara Membuat Layang-Layang

Cara Membuat Layang-Layang


STEP 6:
Akhirnya siap!!!
Untuk surat khabar anda boleh ganti dengan kertas yang lawa sikit...
Untuk dapatkan layang-layang yang besar, anda boleh gunakan batang layang-layang yang besar.

Cara Membuat Layang-Layang

Selamat membuat layang-layang sendiri. Tapi aku tak berani gerenti layang-layang kau boleh terbang..hahahahah

8 comments

Sheila Salim said...

Assalamualaikum, lama tak main layang2. dulu pandai gak buat layang sendiri. hihi. thanks sharing cara2 nak buat. sebenarnya sheila dah terlupa. hehehe >___________<

KorN said...

hiks. dah lama kot x wat layang2 ni.. mase kecik ade lah. tp x penah naik atas sbb angin x banyak masa tu

siti fatima Arifin said...

terbaik la layang2 en.hanif. kreatif pakai surat khabar. aahh... sekrang kat trnganu pun tengah berangin. ptng2 ada la jugak tengk budak2 men layang2. kalau orng tua skit ada yg men wau bulan. kat sini still ada yng pandai buat wau bulan.

Kathy R'bain said...

bestnyer..kota tinggi pun berangin sungguh...

someONE's crush said...

tq.....tapi cara2 nak ikat tali tak ada....aku dah siap tapi nak ikat tali kat frame tu yg terlupa caranya...

Nadia Johari said...

dah terbang belum layang-layangnyer bang hanif..hehee

Layla Dee said...

thanks for info. good sharing :)

setya said...

Saat kecil terbiasa membikin layang-layang sendiri sangat asyik, namun anak-anak sekarang tinggal membeli di kedai langsung bisa main.