Header Ads

Dot.my Kini Naik RM85 Sebulan

asiahost
NOTICE We regret to inform that the agreement between MYNIC & AsiaHost for the Youth Domain Project is ending on 24th January 2014. AsiaHost no longer able to sell .my domain name at RM30/domain/year after the above mentioned date. Our regular price of RM85/domain/year will apply after the above mentioned date. Renewal fee for existing .my domain under 1MYID programme will remain at RM30/domain/year till maximum expiry 2018.

Semalam dapat e-mail dari AsiaHost berkenaan Dot.my yang telah tamat kontrak dengan Youth Domain Project berkuatkuasa pada 24.01.2014. Tetapi untuk pengguna yang membayar RM30 tetap diteruskan hingga tahun 2018. Itu kata AsiaHost, so next year aku harap bayaran RM30 tetap kekal ler..hehehehe.

Benda yang murah ini bukan selama-lamanya akan kekal kan. Tetapi yang aku marah, masa buat projek ini mereka tak beritahu pula pada aku pembayaran ini tak kekal RM30. So beribu-ribu pendaftar .my tertipu dengan helah ini. Sepatutnya mereka kena clear cut domain ini hanya percuma untuk satu tahun dan kemudian selama 6 tahun kena bayar RM30 dan seterusnya ialah RM85.00.

Dulu masa mula-mula buat kata RM20 sahaja re-new selama-lamanya. Kalau tak percaya boleh baca blogger INI. Tetiba bila aku nak re-new kena RM30. Itu aku pun tak bising lerr...

Walau apa pun 6 tahun percubaan RM30 adalah masa yang cukup panjang. Dan aku bernasib baik kerana mencuba domain ini pada bloglist aku bukan pada blog utama aku


Sebab aku ambil tindakan sedemikan ialah inilah pertama kali aku ada domain sendiri, so pengalaman pertama aku tak akan cuba pada blog utama aku. Aku sayang pada Hanif Idrus Blog dan juga blogspot..ahaks.

Kedua, untuk kes macam ini ler, sebab aku tak mempunyai keyakinan yang penuh dengan AsiaHost ini. Sekarang dia kata RM85.00 sebulan bermula pada 2018. Tetapi mungkin tahun depan dah start bayar RM85.00 dan mungkin lagi 6 tahun bukan RM85.00 tetapi dua kali ganda!!! Macam-macam boleh berlaku pada AsiaHost ini. Itu belum dikira perkhidmatan AsiaHost yang aku rasa tak mesra pengguna.



Lagi pun kalau aku nak pakai domain untuk Hanif Idrus Blog, adalah wajar kalau aku pakai Dot.com sebab ianya lebih international ...kan..kan..kan. Kalau pakai .my atau .net tak ramai yang pakai ler.. macam pelik pula. Lepas tu mesti orang tanya apa bende tu .my...adusss...hahahahhaa.

Tapi tak bermaksud ianya tak bagus...jangan salah faham pula... Cuma dari segi kekuatan impak...Dot.com is most suitable....

Tetapi untuk pengejar-pengejar pagerank. masalah domain apa pun itu adalah nombor 2. Janji ada mempunyai domain sendiri secara tak langsung potensi untuk anda mendapat pagerank yang baik dimata Google amat cerah. Sebagai contoh bloglist aku yang mengguna .my, yang mendapat PR2 dalam masa 3 bulan dan kini jatuh PR1 walau pun dah berbulan aku tak updated...

Untuk aku, tak kisah kalau ia naik sebab aku ada masa 6 tahun untuk berfikir lagipun ia masih murah berbanding dengan kos syarikat domain yang lain. Yang aku tak suka ialah maklumat tak telus dan mungkin akan berubah lagi....hemmmmm.

5 comments

Sheila Salim said...

Assalamualaikum abg hanif, sheila merajuk dengan domain dot my ni. sekarang dah tukar ke blogspot semula. huwaaaaaaaaaaa. tak sanggup la nak baca statement dia. dah ler servis selalu je buat masalah. sabor banyak guna domain dot my setahun lalu. mujur abg hanif bijak guna domain di bloglist.. bukan utk blog utama >___________<

Normi Nieza said...

baru nak tukar domain..hihik

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Jika macam tu tak bagus lah kan. kejap ckap lain. Kejap buat lain. Nak minta bro hanf masukkan blog saya juga dalam blog bro hanif. Terima kasih.. ;-)

http://pokok2u.blogspot.com/

Kathy R'bain said...

wah..teruk la macam ni..

Isabel Diaz said...

Takut pulak nak pakai domain dotmy