Header Ads

Keburukan Auto Upload Photo Smartphone Ke Internet

Keburukan Auto Upload Photo Smartphone Ke Internet
Dengan perkembangan teknologi smartphone yang berkembang. Secara tak langsung penggunaan data seperti dokumen dan gambar di smartphone berkembang laju.

Dalam entri ini saya menekankan pengguna yang suka mengambil gambar memerlukan ruang penyimpanan gambar-gambar mereka di laman sesawang atau di cloud storage.


Kegilaan mengambil gambar ini bukan sahaja diminati oleh anak-anak muda tetapi oleh semua pengguna smartphone tidak mengira peringkat umur. Gambar-gambar yang diambil terus disimpan di cloud storage untuk mengawal penggunaan ruang simpanan yang terbatas di smartphone anda.

Perkhidmatan auto upload photo ini boleh dilakukan dengan menggunakan perkhidmatan Google Plus, Picasa , Dropbox dan yang lain-lain. Dimana jika anda aplikasikan sistem auto upload ini sebuah folder yang diberi nama "Instant Upload" akan automatik dibina .

Kebaikan "instant upload" photo ialah anda dapat menyimpan memori semua gambar-gambar yang diambil smartphone sebagai satu kenangan pada masa akan datang. Selain itu aplikasi ini ialah back up kepada semua gambar-gambar anda.
Keburukan Auto Upload Photo Smartphone Ke Internet
Aplikasi "instant upload" ini kadangkala kita tersetting PUBLIC dan ini adalah kesilapan biasa yang dilakukan oleh semua orang. Apatah lagi jika anda baru memiliki smartphone dan dalam keghairahan dalam memaksimakan penggunaan smartphone. Anda terlepas pandang perkara-perkara detaill seperti ini,,

Namun seringkali kita terlupa bahawa apabila anda membuat aplikasi " instant upload" ini anda telah membuka segala hal peribadi anda kepada semua orang!!. Anda kena faham, adakalanya terdapat rakan-rakan yang nakal telah mengambil gambar anda sedang tidur dengan cara yang seksi menggunakan smartphone anda.

Tujuannya ialah untuk usik-mengusik tetapi rakan anda tidak ketahui bahawa setiap gambar yang anda ambil akan di auto upload di Google Plus atau Drop Box atau Photobucket. Dan kesemuanya adalah Public kepada orang ramai!!! Memang kes naya....dan ini kes sebegini banyak kali berlaku kepada ramai pengguna smartphone.

Oleh itu saya nasihatkan anda semua berhati-hati apabila membuat cloud storage sebegini dan pastikan ia di setting "PRIVATE" Selain itu hanya gunakan khusus satu cloud storage untuk "auto upload" gambar-gambar anda, janganlah kau sign in terlalu banyak cloud storage sebab anda mungkin akan terlupa cloud storage yang anda gunakan.  Jika ada apa-apa masalah anda boleh cepat-cepat delete kan gambar tersebut.

Selain itu keburukan "Instant Upload" ini ialah ia memakan kuantiti data broadband smartphone anda. Bayangkan satu gambar seberat 3MB dan anda pula memang kaki gambar.

Keburukan Auto Upload Photo Smartphone Ke Internet
Semua data broadband anda hilang untuk auto upload gambar sahaja..hehehehehe. Lainlah kalau sebulan anda ambil data 10GB tapi yang ciput-ciput tu sebulan hanya ambil 2GB, memang masak kau orang nanti...ahaks.

Saya bercerita ini dari pengalaman orang-orang sekeliling saya dan termasuk aku. Sebagai contoh, di tempat kerja aku ini, kerap aku kena ambil gambar part-part reject atau minute meeting. Kadangkala terlupa yang aku ada auto upload ke Google Plus dan Dropbox. Tak pasal-pasal gambar yang tak penting masuk ke cloud storage aku. Memang stress sebab data aku habis macam tu ajer..huhuhuhu.

Selain itu smartphone aku ini memang menjadi target anak-anak aku walaupun aku menjaganya dengan baik. Mereka suka ambil nenek mereka dan kadanglaka mak dia tengah duduk tanpa pakai tudung. Setakat ini belum lagi ambil gambar-gambar yang sensor ler..hahahaha.


Penyelesaiannya aku off kan semua cloud storage dari auto upload ke cloud storage aku... Kalau aku nak upload gambar ke cloud storage aku buat secara manual...

Kalau nak guna aku cadang guna Dropbox sebab ia gambar kau orang memang tak public kepada orang ramai dan lagipun ia kasi 50GB.

5 comments

Normi Nieza said...

good sharing..

Farah Waheda Wahid said...

saya memang sangat2 careful pasal cloud dan segala bagai jenis sharing ni....

Major Raidenovich said...

Memula pakai smatpon dulu dah terkena bang,gambar auto upload ke Google+.Nasib baik gambar mesin kat kilang,buatnya gambar yang bukan2 tak ke naya.

Abe Kie said...

salam. now i know. kena set kpd private ni..nanti jadi kes 40sx plak..naya lah saya!

Kathy R'bain said...

baru tau ni..tq share..