Home » » Ketagihan Minum Cat

Ketagihan Minum Cat

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Monday, January 6, 2014

Ketagihan Minum Cat
Seorang ibu beranak dua mengakui mempunyai tabiat pelik apabila kemaruk menelan cat yang dianggap ‘panas dan lebih berkrim daripada susu.’

 Agensi Alabama Heather Beal, 43, mengakui minum hampir tiga gelen cat sejak mula menggemari cat kira-kira tiga tahun lalu.

Pengambilan bahan kimia seperti itu boleh mengakibatkan kerosakan pada sistem saraf utama sama seperti dialami penagih alkohol.

Ketagihan Minum Cat
Bagaimanapun, penyalahgunaan bahan kimia juga boleh mengakibatkan halusinasi, muntah, gangguan pertuturan dan mual.

 “Memang sedap, rasanya seperti susu bila ditelan cuma ia mempunyai bau kimia terlalu kuat yang bagi saya amat sempurna,” katanya. Dia mengakui lebih sukakan cat dalam bentuk dakwat digunakan untuk pen penanda.

Malah, setiap hari dia mencabut penutup sebatang pen penanda untuk memuaskan ketagihannya. “Saya memilih dakwat pen penanda selepas mencuba beberapa jenis cat lain termasuk yang dijual secara pukal dalam tin, namun tidak cukup sedap untuk memuaskan kehendak saya,” katanya.

Heather kemudian menunjukkan bagaimana dia menggoncang pen penanda untuk memastikan dakwatnya sekata sebelum terus memasukkan hujung pen ke dalam mulut. Matanya juga kelihatan menggerenyet ketika menikmati segelas kecil cat putih. Heather berkata, tabiatnya itu bermula selepas kematian ibunya dan sehingga kini tidak siapapun pernah melihatnya minum cat, lebih-lebih lagi dua anaknya.

Ketagihan Minum Cat
Bagaimanapun, Heather kini cuba mengatasi ketagihan itu selepas dimaklumkan doktor ginjalnya mengalami kerosakan. Malah, dia berazam terus berhenti menelan cat selepas ditanya bagaimana perasaannya jika anaknya juga memulakan tabiat itu.

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Mental dan Penyalahgunaan Bahan, ketagihan bahan terlarang boleh mengakibatkan seseorang hilang keupayaan berjalan, bercakap dan berfikir.

 Tanda lain yang dapat dilihat jelas termasuk hidung berdarah, mata merah selain perubahan sikap ketara dan ganas akibat kesan sampingan terhadap otak pengguna

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

3 comments:

Akeyla Azmi said...

Eee minum cat?
Gila ah. Haih. Harap dia stop betul2 lah :D

Anonymous said...

adoi..biar betul?

Nadia Johari said...

Pelik-pelik manusai sekarang

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers