Facebook Beli WhatsApp Berjumlah US 16 Billion
Facebook telah memasuki era baru apabila telah menandatangani perjanjian dengan WhatsApp iaitu sebuah aplikasi mesej yang amat popular termasuk di Malaysia dengan harga US16 billion dalam bentuk wang tunai dan juga saham.

US16 billion!!! pehhhhhh.... Menurut perjanjian tersebut Facebook telah berjanji membayar US12 billion dalam bentuk saham dan US4 billion dalam bentuk wang tunai kepada syarikat WhatsApp.
Akhirnya Facebook berjaya menangani Google dalam pertaruhan memiliki WhatsApp.

Selain itu Facebook setuju memberi tambahan saham sebanyak US3 billion kepada penaung atau pencipta WhatsApp ini iaitu bekas Yahoo Engineer iaitu Jan Koum dan Brian Acton.


WhatsApp telah diterbitkan pada tahun 2009 adalah sebuah aplikasi telefon yang digunakan lebih daripada 450 juta orang sehari. Ia juga dikatakan merupakan ancaman kepada Facebook atas kepopularitinya.
Sebab itu Facebook cepat-cepat mahu memlikinya sebelum ia menjadi ancaman kepada Facebook.

Facebook Beli WhatsApp Berjumlah US 16 Billion
Manakala Google pula dengan Google Plusnya secara terang-terang memang mencipta Google Plus untuk menghapuskan Facebook. Nampaknya Google terpaksa gigit jari ler nampaknya...hehehehehe.


Mark Zuckerberg berkata" Beliau tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan Facebook dan WhatsApp dimana ia akan membuat dunia lebih terbuka"

Aku harap dengan penyatuan Facebook dan WhatsApp, ura-ura bahawa tidak lama lagi WhatsApp akan menjadi sebuah aplikasi berbayar akan dimansuhkan.
Facebook Beli WhatsApp Berjumlah US 16 Billion
Muka Tersengih Berjaya Membeli WhatsApps