5 Jenis Keyword Naikkan Traffic Beribu-Ribu - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

5 Jenis Keyword Naikkan Traffic Beribu-Ribu

5 Jenis Keyword Naikkan Traffic
Pening kepala bila fikirkan tentang trafik blog. Seseorangbuat blog dengan harapan ada orang membacanya tetapi kadangkala nak dapat 20 orang sehari pun amat sukar.

Stress sering mengalami kepada blogger apabila bercerita tentang trafik ini. Melalui trafik jugalah kita dapat menjana pendaptan melalui potensi Pay Per Click mellaui pengiklan Nuffnang atau pun Google Adsense atau apa jua pengiklan yang memerlukan anda klik iklan mereka.

Dan untuk mencapai pembaca artikel anda  dan pada masa yang sama tingkatkan pendapatan ialah melalui trafik.

Salah satu cara paling pantas dan terbaik ialah melalui keyword yang tepat dan cepat. Salah satu eksperimen aku yang aku buat ialah keyword yang paling berjay aialah keyword drama atau episod.

Keyword Drama
Jika anda lihat di sebelah side bar aku tu terdapat episod darama Jika Itu Takdirnya yang memang tengah meletup di pasaran . Aku sengaja letak iklan ini sebab nak uji kekuatan keyword drama ini.

Dan ianya terbukti mampu menjana trafik sehingga 500 pageview sehari. Itu pun aku hanya membuat satu pages sahaja full episod drama Jika Itu takdirnya dengan link kan kepada video URL pihak lain.

Bayangkan kalau aku buat artikel setiap episod drama Jika Itu Takdirnya sebanyak 24 episod. Mesti lagi tinggi trafik yang aku buat!!

Keyword Bermusim
Keyword panas atau bermusim ini adalah sesuatu blogger patut peka. Terkini keyword terpanas ialah MH370 dan maklumat yang anda perolehi boleh dikongsi bersama di blog anda.

Ini adalah contoh terbaik isu semasa yang hangat diperkatakan di Malaysia setakat ini dan digalakkan membuat artikel mengenai isu-isu sebegini  dan tidak lama isu terpanas yang akan muncul ialah Pilihanraya Kajang yang pasti ramai akan mengikutinya.

Melalui keyword MH370 saya mendapat melebihi 3,000 pageview sehari. Tetapi berhati-hati membuat keyword bermusim ini jangan sampai membuat pihak lain marah terutama macam kes MH370, kita sebagai blogger mempunyai etika dalam menerbitkan artikel yang telus.

Keyword Planner
Salah satu cara paling profesional ialah mengguna keyword palnner dimana kita menkaji keyword artikel yang akan kita gunakan samada ia akan bersaing tinggi di enjin carian atau tidak.

Saya ada membuat artikel mengenai ini ---Apa Itu Keyword Planner

Long Tail Keyword
Dimana  kata kunci panjang yang terdiri lebih dari 1 patah perkataan. Diman biasanya pencari maklumat di enjin pencari akan mencari maklumat menggunakan ayat yang panjang.

Sebagai contoh :  Keyword pendek: Intel 
                         : Long Tail Keyword: Intel Xeon Processor Laptop

Memang dalam SEO kata gunakan keyword yang pendek tetapi kadang kala kita harus mendalami sikap manusia yanga mencari di enjin carian biasanya mengguna 3 patah perkataan minimum.

Hendak ketahui lebih lanjut boleh ---Klik Ke Sini

Keyword Bernombor
Ini adalah sebuah psikologi. Sebagai contoh dalam artikel ini mengguna 4 Jenis Keyword Naikkan Trafik adalah lebih baik dari Cara Naikkan Trafik Melalui Keyword.

Kalau anda, mana satu anda akan klik dahulu?
Sudah tentu yang bernombor dan mempunyai ayat bombastik!!

Yang penting keyword utama dalam artikel ini ialah keyword dan trafik. Yang lain-lain anda tambah nombor sikit dan jangan terlalu panjang ayat sudah ler....

Itu ajer tentang keyword....di harap semu aapply terutama untuk blogger baru. Gunakan Keyword Drama dan Bermusim untuk mencapai trafik yang baik..

10 comments:

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Terima kasih bro kerana kongsikan sesuatu yang amat bermanfaat untuk blogger baru seperti zumal :)

♥ Nana BamBam ♥ said...

tips yang berguna,,
thanks :)

Abe Kie said...

thanks for the info. abe kie menulis ikut sedap aje... kalau ada tuah SEO tu mujurlah...huhuhuhu

Farah Waheda Wahid said...

great piece of sharing bang...

Hanif Idrus said...

maaf ayat byk salah...taip guna smartphone leceh...

Budak Kampung said...

iman pon bru gedik2 belajar SEO

RDZ Z said...

Thanks Hanif...memang keyword penting sangatkan untuk Blog's trafik..kena cari keywords yang betul..kita pun senagnexplore a few method sekarang ni coz google still tak boleh beat..he..he

Mohd Hakim Faiz said...

Tips yg bgus dn berguna..
Thank.

Kathy R'bain said...

sangat membantu dan boleh di guna pakai..

MissNadia said...

woww... good tips