Catuan Air Mengukuhkan Perpaduan Bangsa?
Catuan Air Di Mengerat Perpaduan? Mungkin masalah kemarau yang melanda di Malaysia ketika ini hingga catuan air telah berlaku di beberapa negeri sebenarnya satu hikmah.

Mungkin dari kacamata seseorang melihat masalah catuan air yang berlaku ini adalah satu dugaan. Namun aku sering percaya setiap dugaan yang Allah turunkan pada kita sebenarnya adalah satu hikmah untuk kita kerana Allah sayang pada kita.

Pasti hikmah itu ada nikmatnya..amin. Sama seperti kes catuan air ini terutama di Selangor. Dimana jika catuan air dilakukan maka semua penduduk yang duduk satu taman, mahu tak mahu terpaksa keluar rumah bersama-sama menanti gilirin mengambil air.

Pada ketika inilah, kita baru mengenali jiran kita yang jarang bertemu. Ketika menunggu giliran, kita bolehlah berbual dengan jiran-jiran kita.

Malah catuan air ini juga adalah satu rangka persahabatan antara sesama kaum dan juga pengukuhan jiran tetangga.

Catuan Air Mengukuhkan Perpaduan Bangsa?
Aku teringat kembali semasa Melaka kemarau selama tiga bulan dimana ketika itu aku tinggal di taman yang mempunyai pelbagai bangsa.

Semasa menunggu air, ibu bapa aku lepak bersama jiran-jiran di tepi jalan sambil berbual kosong tidak mengira bangsa.

Seronok melihat suasana sedemikian yang kini aku rasa semakin menipis dikalangan bangsa Malaysia.

Masalah kemarau pada ketika itu bukannya boleh dipolitikkan kerana ianya masalah alam bukannya masalah manusia. So tiada bahan untuk dipolitikkan yang cuma boleh kita buat ialah berdoa agar dipermudahkan dugaan ini..