Home » » Pasangan Malaysia Sweden Akhirnya Dipenjara Mendera Anak

Pasangan Malaysia Sweden Akhirnya Dipenjara Mendera Anak

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Saturday, March 29, 2014

Pasangan Malaysia Sweden Akhirnya Dipenjara Mendera Anak

Akhirnya penyelesaian cerita tentang pasangan suami isteri Malaysia yang didakwa mendera anaknya di Sweden berakhir dengan kepiluan apabila didapati bersalah oleh mahkamah Sweden.

Apabila aku membaca nasib mereka aku redha dengan setiap dugaan yang menimpa diri aku ini. Jika kita katakan dugaan sekecil Allah turunkan pada kita terlalu berat. Namun dengan kes MH370 dan terbaru kes pasangan Sweden aku rasakan lagi maha berat.

Dan aku yakin setiap dugaan yang Allah turunkan pada kita ini ada hikmah kepada kita..amin.
Aku harap keluarga dan anak-anak pasangan ini bersabar.

Shalwati Nor Shal dan Azizul Raheem Awaluddin didapati bersalah oleh Mahkamah Daerah Solna kerana melanggar integriti anak-anak mereka dibawah Seksyen 4A, Bab 4 Kanun Keseksaan Sweden.

Menurut peguam Shalwati, Kristopher Stahre, anak guamnya didapati bersalah kerana memukul kempat-empat anaknya berulang kali dan dihukum penjara selama 14 bulan.

Walau bagaimanapun, di bawah pembebasan bersyarat, Shalwati perlu menjalani hukuman kira-kira tujuh bulan atau kurang, tertakluk kepada tingkah laku yang baik Azizul pula dijatuhkan hukuman penjara 10 bulan kerana memukul tiga daripada empat anaknya.


Dia telah dibebaskan daripada apa-apa kesalahan terhadap anak bongsunya. Hakim, Mattias Moller juga mengarahkan kedua-dua mereka membayar ganti rugi kepada semua anak-anak mereka dan tiada arahan diusir keluar Sweden oleh mahkamah selepas menjalani hukuman penjara.

Pasangan Malaysia Sweden Akhirnya Dipenjara Mendera Anak
Stahre berkata, usul untuk merayu supaya hukuman diringankan masih dalam perbincangan antara dia dan anak guamnya.

Sejak ditahan pada tahun lepas, Azizul dan Shalwati belum bertemu dengan kempat-empat anak-anak mereka. Azizul Awaluddin Raheem, seorang pegawai Tourism Malaysia dan Shalwati, seorang guru yang sedang bercuti tanpa gaji telah ditahan sejak Disember tahun lalu kerana dipercayai mendera keempat-empat anak mereka yang kini berada dalam jagaan ibu saudara di Kelantan.

Kesemua mereka dibawa pulang dari Sweden oleh Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin, pada awal bulan ini. Anak sulung pasangan tersebut, Aishah, 14, dan Ammar kini bersekolah di SMK Padang Kala sementara Adam, 11 dan Arif pula menuntut di SK Padang Kala, Kota Bharu. 40

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

2 comments:

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Kesian dorang... Bila kes jadi kat negara orang sukar utk kita bantu...

shahdiana said...

kesian kan..macam mana perasaan seorang ibu bila dipisahkan dari anak2..perasaan dia bila dituduh pukul anak...

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers