Warga China Hilang Sabar Isu MH370
Kesan Psikologi sudah mula terasa pada keluarga penumpang MH370 apabila kebanyakan warga keluarga penumpang China MH370 bertindak menyerang beberapa pegawai Malaysia.

Misteri kehilangan MH370 ini yang memakan masa terlalu lama telah menekan perasaan keluarga penumpang. Kita sebagai pihak yang tidak terlibat dalam perkara ini pun resah menanti jawapan kepada persoalan MH370 ini.

Polis terpaksa campur tangan semalam selepas terdapat keluarga kepada para penumpang pesawat MH370 dari China bertindak meluru ke arah beberapa pegawai Malaysia di Hotel Metro Park Lido di sini. 

Warga China Hilang Sabar Isu MH370 Anggota-anggota keluarga itu melakukan perbuatan itu kerana mahu mengetahui tentang nasib keluarga masing-masing selepas pesawat Penerbangan Malaysia tersebut hilang pada 8 Mac lalu. Kebanyakan keluarga itu berharap orang yang disayangi itu masih lagi hidup.

Seramai 153 warga China menaiki pesawat Boeing 777-200ER itu yang hilang daripada radar pada 8 Mac lalu selepas hampir sejam berlepas pada pukul 12.41 pagi. Pesawat tersebut membawa 227 penumpang dan 12 kru.

 "Kerajaan Malaysia, tolonglah beritahu kami perkara yang sebenar. Berilah kami semula orang yang kami sayangi," kata beberapa orang yang menghadiri taklimat tentang perkembangan misi mencari pesawat MAS itu. "Kerajaan Malaysia menipu kami. Mereka tidak berani untuk berdepan dengan kami. Kerajaan Malaysia merupakan pembunuh paling utama," kata seorang daripada saudara-mara itu.

Warga China Hilang Sabar Isu MH370 Ketika saudara-mara itu diselubungi kemarahan, sebahagian mereka meluru ke arah beberapa pegawai Malaysia. Namun, polis pantas bertindak bagi mengelak mereka mendekati para pegawai Malaysia itu. 

"Kami tidak mampu untuk menanggung penderitaan ini," kata seorang wanita. "Mereka (MAS) memberikan kami pampasan tetapi kami kehilangan seluruh keluarga kami. "Ini merupakan negara China.

Mereka (pegawai-pegawai Malaysia) tidak boleh memberitahu kami untuk datang dan pergi mengikut sesuka hati mereka. Kami akan menunggu di sini. Jika mereka tidak datang, kami tidak akan pergi," tambahnya. 

Warga China Hilang Sabar Isu MH370 Kejadian itu berlaku sebelum kerajaan China mendedahkan pada petang semalam bahawa sebuah satelit miliknya menemui imej yang menunjukkan objek berukuran 22.5 meter panjang dan lebar 13 meter di selatan Lautan Hindi.


Imej itu dirakamkan pada 18 Mac lalu dan disiarkan di laman web Pentadbiran Negara Teknologi, Sains dan Industri China. Beberapa buah kapal tentera China kemudian dikerahkan ke lokasi tersebut yang hanya 120 kilometer (km) dari objek yang dikesan sebuah satelit milik Australia pada 16 Mac lalu.