whos.amung.us Aplikasi Pageview Real Time - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

whos.amung.us Aplikasi Pageview Real Time

whos.amung.us
Hari ini aku tiba-tiba tergerak hati nak pasang aplikasi whos.amung.us yanng memang cukup popular di kalangan rakan-rakan blogger.

Kelebihan aplikasi whos.amung.us ini  kita dapat maklumat pageview artikel terbanyak dan dari mana lokasi mereka yang melihat blog anda dan juga jumlah pengunjung blog anda ketika ini.

Dari situ anda boleh menganalisis siapakah yang paling banyak onlie di blog anda. Teknik ini sebenarnya baik untuk sesebuah blogshop yang memerlukan data analisis dari mana datangnya pengunjung mereka dan apakah produk yang paling popular ketika dan saat ini. Dalam bahasa omputih real time data..ahaks

Maka anda boleh membuat strategi dengan boost up artikel tertentu di halaman anda atau ditepekkan di side bar sebagai iklan sementara.

Selain itu aplikasi whos.amung.us ini baik untuk mental anda, dimana setiap kali anda buka blog dan dapati jumlah online "0" ajer maka anda terpaksa berusaha keras untuk pastikan jumlah online anda melebihi jumlah "0"...hehehehehe.

Tapi setiap kali buka, jumlah online whos.amung.us anda melebihi 10 orang setiap masa secara tidak langsung anda bangga sikit dan paling penting orang luar yang pertama kali datang ke blog anda, pasti terdetik dalam hati mereka, wah bagus blog ini online ramai jugak...hehehehehe

Bagaimana Pasang whos.amung.us.
a) Pergi laman web mereka (whos.amung.us)
b) Anda copy sahaja script terdapat dalam laman web mereka ini dan tepek kat add gadget(pilih HTML).
whos.amung.us

c) Siap!!!
Kalau nak tengok prestasi blog anda klik sahaja icon whos.amung.us yang terdapat kat blog anda  dan nanti ia terus ke halaman stat anda. Lihat gambar bawah.


Sebenarnya aplikasi whos.amung.us ini memang dah lama sangat dan aku rasa semua rakan blogger dah faham...hehehehhee.

Cuma kadangkala kita perlu BACK TO BASIC  apabila dah lama berblogging..hehehehehe.
Re-fresh balik important point widget-widget yang berguna.

6 comments:

mad said...

salam sabtu bro.. hehe.. apa khabar ? sihat ?

RDZ Z said...

Thanks hanif for info..tak perasan pulak yang banyak info boleh dilihat dari widget ni..

Nick Nashram said...

dah lama letak dah.bersemangat kalo tgk ramai readers dalam blog kite..hehe

BM said...

Wah! Boleh nampak berapa orang tengah skodeng. Bagus juga widget ni, xbanyak ambil ruang pun.

Engku Muzahadin said...

Pernah psang dulu tp dah buang..Hehe

Kathy R'bain said...

belum pernah try lagi ni..