Home » » Inilah Penulis Filem Sekuan Twilight Saga

Inilah Penulis Filem Sekuan Twilight Saga

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Tuesday, April 22, 2014

Inilah Penulis Filem Sekuan Twilight Saga
KEHIDUPAN pengarang novel bersiri puntianak popular, The Twilight Saga ini berubah secara dramatik pada Jun 2003. Siapa sangka mimpi mengenai kisah cinta antara puntianak dan manusia dialaminya akhirnya direalisasikan menerusi novel bersiri, Twilight, New Moon, Eclipse dan Breaking Dawn yang terjual lebih 100,000 juta salinan di seluruh dunia. Stephenie Meyer yang tersenarai sebagai antara penulis meraih jualan tertinggi oleh New York Times ini juga disebut sebagai bakal pengganti JK Rowling yang merupakan pengarang novel bersiri kanak-kanak terkenal, Harry Potter.

Kehidupan awal

Stephenie Meyer dilahirkan pada 24 Disember 1973 di Hartford, Connecticut, namun beliau dibesarkan oleh ibu bapanya, Stephen dan Candy Morgan bersama lima adik beradiknya yang lain di Phoenix, Arizona.

Meyer mendapat pendidikan di Chaparral High School di Scottsdale sebelum melanjutkan pengajian ke Universiti Brigham Young di Provo, Utah dan memperoleh Ijazah Sarjana Muda dalam pengajian Bahasa Inggeris pada 1997.

Wanita ini melangsungkan perkahwinan dengan teman sepermainannya semenjak kecil, Christian ketika masing-masing berumur 21 tahun pada 1994 dan pasangan bahagia itu dikurniakan tiga cahaya mata lelaki.

Bidang kesusasteraan bukan minat utama Meyer kerana beliau pernah berhasrat mengambil jurusan undang-undang, namun fikirannya berubah selepas kelahiran anak sulungnya.

Wanita tersebut memutuskan untuk memberi sepenuh perhatian kepada anaknya selain bekerja sebagai penyambut tetamu di sebuah firma hartanah.

Mimpi pencetus idea

Beliau pertama kali mendapat idea menulis selepas bermimpi mengenai kisah cinta dua dunia berbeza antara seorang gadis dan puntianak.

Mimpi itu diterjemahkan ke atas kertas dan kisah cinta dramatik itu akhirnya menjadi novel lengkap dalam tempoh tiga bulan.

Pada awalnya, beliau tidak berhasrat menerbitkan novel Twilight kerana ia hanya untuk mengisi masa lapangnya.

Tetapi, kakaknya memberi reaksi positif selepas membaca kisah cinta tersebut dan berpendapat ia wajar diterbitkan.

Sebelum meraih populariti, Meyer berdepan pelbagai cabaran termasuk manuskripnya ditolak syarikat penerbitan yang meragui hasil kerjanya pada ketika itu.

Selepas beberapa kali ditolak, karya Meyer akhirnya diterima oleh Jodi Reamer daripada syarikat penerbitan Writers House.

Pada 2003, acara lelongan terpaksa diadakan selepas lapan penerbit buku berebut untuk mendapatkan hak bagi menerbitkan Twilight.

Beberapa bulan selepas itu, Meyer menandatangani kontrak untuk tiga novel bernilai AS$750,000 (RM2.4 bilion) bersama Little, Brown and Company.

Sebanyak 75,000 salinan Twilight dikeluarkan pada 2005 dan ia menduduki tangga kelima novel terlaris untuk Children's Chapter Book yang disenaraikan New York Times dalam tempoh beberapa bulan selepas ia berada di pasaran.
Inilah Penulis Filem Sekuan Twilight Saga
Susulan daripada kejayaan Twilight, beliau menghasilkan tiga lagi siri novel terbabit; New Moon (2006). Eclipse (2007) dan Breaking Dawn (2008).

Siri ketiga novel tersebut, Eclipse berjaya mengetepikan novel Harry Potter and the Deathly Hallows selepas ia berada di pasaran pada musim panas 2007.

Ia sekali lagi melonjakkan nama Meyer dan hasil karya beliau turut dipasarkan di lebih 26 negara selain menduduki tangga teratas jualan keseluruhan.

Pencapaian luar biasa itu menyebabkan siri terakhir, Breaking Dawn dicetak sebanyak 3.7 juta salinan dan lebih 1.3 juta berjaya dijual pada hari pertama ia dipasarkan.

Novel tersebut melayakkan Meyer meraih British Book Award, sekali gus mengetepikan novel The Tales of Beedle the Bard hasil karya JK Rowling.
     
Sumber inspirasi

Wanita ini mendakwa beliau mendapat ilham daripada beberapa novel seperti Jane Eyre dihasilkan oleh Charlotte Bronte dan Anne of Green Gables hasil karya L M Montgomery.

Difahamkan, beberapa karya sastera klasik turut memberi inspirasi kepada Meyer dalam menghasilkan keempat-empat novelnya.

Selain membaca buku, muzik juga banyak memberi pengaruh dalam hasil tulisannya dan siapa sangka penulis novel cinta tersebut menggemari Muse, Blue October, My Chemical Romance, Coldplay serta Linkin Park.

Dari novel ke layar perak

Inilah Penulis Filem Sekuan Twilight Saga
Sambutan luar biasa menarik minat beberapa syarikat produksi filem dan Summit Entertainment akhirnya mendapat hak cipta untuk mengadaptasi novel Twilight pada April 2007.

Filem lakonan Kristen Stewart (Bella Swan), Robert Pattinson (Edward Cullen) dan Taylor Lautner (Jacob Black) tersebut diarahkan oleh Catherine Hardwicke manakala skripnya diolah semula oleh Melissa Rosenberg. 

Filem susulan diarahkan beberapa pengarah berbeza turut dihasilkan dalam tempoh 2008 hingga 2011 dan Breaking Dawn: Part 2 telah menjadi sekuel terakhir dalam siri Twilight tersebut.

Selain Twilight, sebuah lagi novel karya Meyer, The Host turut dibawa ke layar perak pada Mac tahun lalu.

Filem bergenre romantik thriller dan sci-fi tersebut diarahkan oleh Andrew Niccol dan dibintangi oleh Saoirse Ronan (Melanis Stryder), Max Irons (Jared Howe) dan Jake Abel (Ian O'Shea).

Trivia

*Meyer turut menghasilkan koleksi cerpen seperti Prom Nights from Hell (2007) dan novel setebal 200 muka surat berjudul The Short Seconf Life of Bree Tanner (2010).
*Gemar mengumpul foto kenangan bersama keluarga.
*Pernah bekerjasama dengan syarikat Hobo Skate untuk sesi lelongan papan selaju bertemakan novel The Host untuk tujuan amal.
*Turut bergelar penerbit filem dan membuka syarikat penerbitan Fickle Fish Films.
*Disenaraikan sebagai Author of the Year oleh USA Todays, Wanita Paling Berpengaruh oleh MSN Lifestyle dan menduduki tangga ke-49 dalam senarai 100 Individu Paling Berpengaruh majalah Time pada 2008.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

2 comments:

Nadia Johari said...

reei dia..dengan hanya mimpi dan idea untuk menulis akhirnya diceritakan...

Normi Nieza said...

xlayn twinlight..hehe

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers