Home » » Kisah Panda Yang Bernilai

Kisah Panda Yang Bernilai

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Friday, May 23, 2014

Kisah Panda Yang Bernilai
Bagi mengurangkan berbagai persepsi negatif , berikut antara info tentang panda di seluruh dunia yang boleh dirujuk sebagai senaskah pengetahuan yang mungkin membolehkan kita menilai semula pandangan kita...

1. Hanya terdapat 17 zoo di 12 buah negara yang ada panda ni. Malaysia negara no 13 yg terima panda..

Kisah Panda Yang Bernilai
2. Panda di National Zoo Washington DC di sewa RM 3.3 juta setahun iaitu RM 33 juta utk 10 tahun. Tetapi untung bersih dari penjualan barangan cenderahati panda SAHAJA adalah RM 3.85 juta setahun tak tmasuk tiket...

3. Panda di Zoo Toronto menyumbangkan kepada 10% peningkatan keahlian Zoo dan pertambahan 300 ribu pengunjung setahun. Ini memberi pulangan RM 10 juta setahun..

4. Zoo Edinburgh merekodkan jualan tiket melebihi 50% dari biasa sejak kedatangan panda. Jumlah pendapatan adalah triple dari 27 juta kepada RM 81 juta setahun.

5. Zoo Edinburgh juga mencatatkan peningkatan pelawat zoo apabila Panda mula mendiami zoo mereka daripada 536,000 pada tahun 2011 kepada 800,000 pada hujung tahun 2012.

6. Zoo Atlanta kena melobi kerajaan China selama 12 Tahun untuk dapatkan panda Zoo San Diego kena belanja RM 16 juta bagi kempen dapatkan panada.

Hebatnya Malaysia? Tak perlu melobi.. Tak perlu berkempen. China tawarkan atas menghargai 40 tahun persahabatan Malaysia dan China.

Kisah Panda Yang Bernilai
Tawaran ini bukan diterima bulat2..PM minta zoo negara buat kajian impak...zoo negara yg alami kerugian saban tahun apalagi tentulah setuju ibarat org mgantuk disorong bantal..

Jangkaan keutgn mgikut En Rosly Ahmad Lana, Timb presiden zoo negara ialah ...emm..sila buat reseach sendiri...

6. Sehingga kini dianggarkn ada lebih 40 buah zoo yg mmohon dr kerajaan China utk dapatkn seekor makluk hok mjadi isu ini...tp belum dperkenankn..

7. Ramai ore kata bakpo tak beli jah...tu la masalahnya kalu boleh beli lama doh zoo2 ini beli ttp masalah China mjadikan panda ini eklusif milik China malah kalu dpat anak pun perlu dipulangkn dalm usia 2 tahun..oleh kerana binatang ini semakin pupus dan sukar diperolehi + disukai ramai mjadikan China mletakn satu nilai yg tinggi utk sesiapa bminat thadapnya...

8. Terdapat 17 Zoo di 12 buah negara di dunia ini yang menyimpan panda dengan kos yang memakan puluhan juta untuk menguruskan mereka, tetapi mereka tetap menyimpan kerana pulangan yang dibawa oleh seekor haiwan paling comel di dunia iaitu PANDA sangat menguntungkan.

Entahlah...sekali pikir tak logik ttapi itulah kenyataannya..itulah nilai TAKDIR bg seekor makluk ciptaan Allah Taala bernama PANDA..yg mjadi rebutan dan cita2 semua pgurus zoo di dunia ini..

Kisah Panda Yang Bernilai

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers