Hanif Idrus SEO, PR, Alexa, Loading Time Dan Google +. - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Hanif Idrus SEO, PR, Alexa, Loading Time Dan Google +.

Dah lama aku tak melihat perkembangan blog Hanif Idrus ini semenjak kesibukan bekerja..hehehehhee.
Dalam kepala hanya fokus pada Google Adsense sahaja hingga terlupa asas dalam blogging ini iaitu sentiasa monitor kecekapan blog anda.

Dan hari ini aku test dan banyak maintenance aku kena buat ini....
Hanif Idrus PR, Alexa, Loading Time Dan Google +.

Hanif Idrus Alexa menjunam jatuh menandakan Hanif Idrus blog semenjak kebelakangan ini kurang membuat entri.

Dua minggu lepas Alexa Hanif Idrus dalam 300,000 Global Rank dan dengan cepat menjunam jatuh menjadi 464, 827. Nak jatuh memang mudah dan capai balik kenaikan Alexa memang sukar ...huhuhuhuhu.

Hanif Idrus PR, Alexa, Loading Time Dan Google +.

Loading time memang dijangka akan jatuh kerana laman Hanif Idrus kebanyakkan meletakkan widget external seprti Google Adsense, Bidvester, pingbusuk, kakiping, blogshop serta gambar yang aku malas nak kurangkan pixelnya...hehehehehhee.

Secara tak langsung page size aku juga menjadi besar sangat iaitu melebihi 1MB.. Blog yang mempunyai pagesize macam aku ini memang tak mesra pembaca kerana ia akan melembabkan pembukaan page aku...

Bahaya ini kerana secara tak langsung ia akan menjejaskan bounce rate aku juga..huhuhuhu

Hanif Idrus PR, Alexa, Loading Time Dan Google +.

Pagerank aku memang dalam PR2 setakat ini lerrr. Tetapi jika dilihat data loding time serta external link yang makin bertambah. Kemungkinan besar PR aku akan terjejas!!!.

Setelah 4 tahun baru aku mencapai PR 2 ini dan kejatuhan PR menandakan blog anda ini tak mesra SEO!!!
Bila tak mesra SEO secara tak langsung enjin carian akan menyisihkan anda dan kesannya trafik dari enjin carian akan kurang...huhuhuhuhu.

Hanif Idrus PR, Alexa, Loading Time Dan Google +.

Pageview aku tetap maintain dalam 2000--3000 pageview sehari. Syukur alhamdulilah dan kebanyakkan trafik datang dari enjin carian Google.

Terima kasih pada kenaikan pagerank aku kepada PR2, baru aku merasa nikmat enjin carian ini.
Bayangkan kalau PR aku menjadi PR3 ke atas, aku rasa trafik aku berdasarkan enjin carian mesti melonjak naik..

Terima kasih kepada pembaca setia Hanif Bin Idrus....tanpa anda blog Hanif Idrus takkan mencapai trafik yang aku idamkam tahun 2014 ini....hehehehehhe.

Hanif Idrus PR, Alexa, Loading Time Dan Google +.

Follower Google+ Hanif Idrus pun bertambah baik kepada 2,347 follower manakala view pula mencecah 4 juta lebih..

Dari dulu lagi aku menekankan Google + akan menjadi platform dalam menaikkan trafik blog. Dan ia memang berkesan terbukti melalui ping yang aku buat melalui pages Google +.

Hanif Idrus PR, Alexa, Loading Time Dan Google +.

Akhir sekali ialah SEO aku hanya 81% sahaja.. Kalau ikut blogger Hasrul Hassan jumlah ini amatlah tidak baik...hehehehhehe.

Aku tahu ada banyak isu SEO aku kena buat semula ini. Kalau nak betulkan ini mahu  makan masa 3 hingga 4 jam ini..huhuhuhu. Itu pun mungkin tak capai 90% pun..hahahhaha

Kesimpulannya aku kena buat maintenance pada Hanif Idrus Blog. Aku dah lama tak review templates aku ini. Aku dah lama tak check broken link aku ini.

Bagaimana Blog anda pula.. Semuanya OK!!!!


1 comment:

DIARI FARISHA said...

lama x bkunjung ke sini :)