Home » » Blog Maintenance Penting Untuk Blogger

Blog Maintenance Penting Untuk Blogger

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Wednesday, July 9, 2014

Blog Maintenance Penting Untuk Blogger
Apabila bercerita tentang blog maintenance ini ianya bukan berkisar membuat blog baru tetapi memeriksa effisien blog anda.

Sebuah blog yang di maintenance ianya berkisar tentang 3 perkara secara amnya iaitu memperbaiki Broken Link, Error 404 serta Loading Time.

Ketiga-tiga perkara ini amat penting dalam memastikan pembaca anda sentiasa mendapat kualiti yang terbaik dari anda.

Blog Maintenance Penting Untuk Blogger
Salah satu aktiviti membuang error 404

Pembaca tidak mahu surf internet mencari maklumat dan apabila klik ke website anda tiba-tiba keluar error 404 iaitu tidak dapat dikesan!!!

Kedua apabila mereka membuka blog anda, mereka terpaksa tunggu lama loading time blog anda dan akhirnya mereka bosan menunggu. Adakalanya atas sebab ini juga ia mempengaruhi kenaikan bounce rate anda.

Selain itu juga secara tak langsung ia mengganggu effisien SEO anda dimana labah-labah yang crawl tidak dapat mencari URL anda yang bertaburun...hehehehehe.
Blog Maintenance Penting Untuk Blogger
Memeriksa Broken Link Serta Memperbaikinya

Sebagai blogger anda mesti mengetahui bagaimana memperbaiki masalah teknikal ini dari masa ke semasa.

Dan hari ini aku kesempatan membuat maintenance blog yang memakan masa yang agak lama kerana hampir setahun aku tak membuat maintenance ini.

Apabila membuat maintenance blog sememangnya ia memakan masa yang cukup lama. Tapi bukan selalu kena buat kan ...heheheheh.

Malah hari ini aku juga telah menukar templates blog aku agar lebih mesra SEO.

Blog Maintenance Penting Untuk Blogger
URL Error yang dikesan dalam Webmaster Tools

Selain itu terdapat juga maintenance yang mesti anda lihat iaitu External Link yang menyedut pagejuice anda. Ini aku tak pakar sangat tetapi aku tahu dalam blog aku ini banyak sangat external link.

Masalah External Link ini boleh diatasi dengan menggunakan rel="nofollow" pada setiap external link. Tetapi external link juga memain peranan yang penting dalam pengaruhi loading time anda kerana ia melibatkan server yang pelbagai.

Dan baru-baru ini salah satu external link aku ialah gambar yang aku kaut URL mereka atau kita panggil hotlinking teknik yang juga mempengaruhi loading time serta external link aku .

Sebagai blogger pastikan anda sentiasa membuat blog maintenance...

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers