Home » » Penunggang Tangan Kudung Di Saman Guna Satu Brek

Penunggang Tangan Kudung Di Saman Guna Satu Brek

Posted by Hanif Bin Idrus Blog on Sunday, July 6, 2014

Penunggang Tangan Kudung Di Saman Guna Satu Brek

Seorang penunggang basikal yang kudung sebelah tangan mengubah brek yang tidak boleh digunakannya pada hendal dan menggantikannya dengan brek kaki.

Bagaimanapun, apabila Bogdan Ionescu menunggang di Cologne, dia ditahan polis yang tidak mahu bertolak ansur. “Basikal kamu tidak selamat, kamu tidak mempunyai brek kanan,” kata Ionescu, memetik kata-kata polis berkenaan.

“Saya tahu, tetapi saya mempunyai brek kiri dan kaki supaya saya boleh menghentikan roda belakang,” katanya kepada polis terbabit. Polis berkenaan bagaimanapun enggan menerima alasan itu, sebaliknya menyaman Ionescu sebanyak kira-kira AS$34 (RM104). 


Menurut media, basikal itu bagaimanapun didapati tidak melanggar undang-undang dan polis terpaksa mengembalikan wang saman berkenaan. Ia bagaimanapun tidak berakhir di situ. Polis hanya memulangkan wang sebanyak AS$7 (RM22) dengan alasan lampu basikal berkenaan rosak. 

Tetapi setelah diperiksa, dakwaan polis itu didapati tidak benar dan polis akhirnya memulangkan baki wang Ionescu. “Kami berharap perkara ini tidak berlaku lagi,” kata polis kepada media. 

Selain itu, ketua polis Cologne Wolfgang Albers dilapor merancang akan memohon maaf kepada Ionescu. “Ini berita hebat, dan saya gembira,” kata Ionescu.

Thanks for reading & sharing Hanif Bin Idrus Blog

Previous
« Prev Post

0 comments:

Popular Posts

IKLAN

Recent Post

Recent Posts Widget

IKLAN

BABAB

Followers