Dipenjara Kerana Selamatkan Ibu
SEORANG remaja lelaki yang bertindak memukul bapanya dengan tukul besi untuk mempertahan dan menghentikan serangan lelaki itu terhadap ibunya dijatuhi hukuman penjara enam tahun.

Menurut laporan Mirror, ketika kejadian, Benjamin Wilson, 22, terdengar jeritan ibunya dari bilik tidur di tingkat atas dan segera mencapai senjata sebelum memukul Craig, 46, yang ketika itu sedang menyerang ibunya.

Wilson memukul bapanya lebih lima kali di kepala dan muka sebelum meninggalkan rumah. Bagaimanapun, dia kemudiannya menyerahkan diri di balai polis dan memberitahu pegawai dia telah membunuh bapanya.

Setelah mendengar keterangan kes, Mahkamah Teesside Crown pada awalnya menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun berikutan kecederaan parah dan kerosakan otak yang dialami bapanya.

Namun sebaliknya, hukuman dikurangkan setelah hakim berpendapat tindakan Wilson adalah disebabkan provokasi daripada Craig.

Hukuman yang dijatuhkan ke atas Wilson menimbulkan rasa tidak puas hati ramai orang dan difahamkan, ribuan petisyen telah ditandatangani menggesa agar Wilson dibebaskan kerana dia hanya mangsa keadaan.
Designed By: Hanif Idrus | Templatelib