Sinopsis Slot Akasia Isthikarah Cinta

JUDUL : ISTIKHARAH CINTA
EPISOD : 28 episod
TARIKH : 23 Disember 2014 (Isnin-Khamis, 7.00)
SIARAN : Slot Akasia TV3
PENGARAH : Azmi Hatta
TERBITAN : Orange Tree Production Sdn Bhd
PELAKON : Zul Ariffin, Faye Kusairi, Nonny Nadirah, Falisha Crossley, Syazwan Zulkifli, Lia Natalia, Zarina Zainuddin, Hamidah Wahab, Elly Mazlein, Eyka Farhana, Liza Abdullah, Fathil Dani

WATAK PELAKON

Zul Ariffin sebagai Airil
Faye Kusairi sebagai Dina Alia
Nonny Nadirah sebagai Aiza
Falisha Crossley sebagai Juliza
Syazwan Zulkifli sebagai Hanafis
Lia Natalia sebagai Alisya
Hamidah Wahab sebagai Hajah Salina
Zarina Zainuddin sebagai Datin Amnah
Fathil Dani sebagai ayah Airil
Nizen Ayob sebagai Dr. Rizal
Azizul Ammar sebagai Taufiq
Dato Eizlan Yusof  sebagai Dato Aziz


Sinopsis
Mahligai perkahwinan yang dibina berdasarkan cinta akhirnya musnah jua hanya selepas setahun usia perkahwinan mereka. Beranggapan bahawa jodoh mereka tidak panjang, Airil redha dan tabah meneruskan hidup walaupun berat untuk dia menerimanya.

Lain pula dengan Aiza yang menyalahkan Airil sebagai punca dirinya keguguran.Airil yang yang tidak menyangka akan bertemu dengan Dina, perkenalan yang terjadi di sebuah restoran itu telah membawa satu perubahan besar dalam hidup mereka berdua. 

Semuanya kerana mereka terpaksa berkongsi meja. Pertemuan yang bermula dengan kebetulan bakal mengubah takdir mereka bersama. Pertemuan mereka kali kedua di Langkawi tatkala Dina mengakhiri hubungannya dengan Hanafis. 

Berkongsi kisah suka duka merapatkan lagi hubungan Airil dan Dina.Hanafis terpaksa memutuskan hubungannya bersama Dina kerana dipaksa berkahwin dengan wanita pilihan keluarganya. Jauh di sudut hatinya Hanafis tidak dapat melupakan Dina. 

Sinopsis Slot Akasia Isthikarah Cinta
Kisah cinta itu bakal membawa lebih cinta tiga segi apabila Juliza, rakan sekerja Airil dalam diam menaruh perasaan kepada Airil.Dalam masa yang sama, bekas isteri Airil, Aiza sudah pun memulakan hidup baru bersama suaminya Dr. Rizal. 

Keputusannya untuk memulakan kehidupan baru dan bahagia bersama suami barunya ternyata meleset. Aiza sering sahaja membeza-bezakan antara Airil dan juga Dr. Rizal lantas rumah tangga Aiza mula bergolak. Aiza mula sedar, bekas suaminya ternyata lebih baik dan berhasrat mencari Airil kembali.Hubungan Airil dan Dina semakin akrab dan bermula lah kisah cinta mereka. 

Airil berharap memperisterikan Dina. Namun Airil tidak pernah berterus-terang dengan statusnya sebagai seorang duda. Apakah yang akan terjadi apabila Dina mengetahui perkara yang sebenar? Adakah dia mudah menerima hakikat tersebut?

Hanafis yang masih menyimpan perasaan terhadap Dina juga ingin memenangi hati Dina kembali. Airil pula mulai rimas dengan Aiza yang mencari dan mengganggunya kerana kini dia hanya mencintai Dina. Cukupkah kasih sayang dan cinta mereka untuk saling mempercayai kesetiaan mereka masing-masing? 
Designed By: Hanif Idrus | Templatelib