Periksa Blog Samada Mobile Friendly - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Periksa Blog Samada Mobile Friendly

Periksa Blog Anda Mobile Friendly
Dalam tahun 2015 ini Google buat macam-macam syarat untuk menentukan blog anda berada dalam carian pertama.

Terkini Google beritahu , blog yang terbaik tidak akan dilihat berdasar populariti tetapi ketulenannya. Google sekarang ini berusaha keras dalam menangani piracy atau cetak rompak atau copy blog orang.

Mereka sebenarnya dah develop sebuah sistem yang dinamakan "Knowledge Vault" yang akan menkaji blog-blog lanun ini...hehehehhe.

Selain itu anda juga harus memastikan blog anda mesra mobile dan aku pernah taip artikel  secara amnya ia mahukan blog responsif.

Bagaimana nak check samada blog anda blog responsif. Google ada buat satu aplikasi untuk check blog anda : Mobile -Friendly Test 

Periksa Blog Anda Mobile Friendly

Salah satu nak kesilapan yang kita buat ialah kadangkala kita disable mobile stting dalam blogspot kerana kita mahu ia keluar sebijik macam dalam PC, Ini kerana kita ada banyak iklan, kalau enable mobile setting iklan kita akan terletak di bawah kan.....hehehehehe

Nanti aku updatedkan lebih banyak maklumat tentang kemahuan Google pada 2015 ini. Apa nak buat mahu tak mahu kena ikut cakap boss besar ini...hehehee

2 comments:

Kathy R'bain said...

terbaiklah entri ni hanif..

Dulu Lain Sekarang Lain said...

Mcm perubahan sudah dibuat sedikit demi sedikit. Ada beza pada ranking bila check di laptop dan di handphone.

Di handphone blog kawe mcm rank better sikit lah :D