Pengalaman Kerana GST Harga Barangan Naik 2 Kali Ganda
Semalam ( 08.04.2015) aku dan wife aku pergi jalan-jalan di sebuah pasar raya terkenal di Melaka sambil menonton filem terbaru  Fast And Furious 7  dan sebelum kami menonton kami makan dahulu di food courts.

Buat pertama kali harga barangan telah dinaikkan sebanyak 50%. Memang giler...dulu ayam dijual RM1.20 dan kini harga RM2.40!!! Air pula dari RM1.20 dah naik kepada RM1.80!!!.

Belum lagi air mineral yang wife aku beli dari kaunter yang kini berharga RM2.40!!!!

Wife aku kata inilah bahana GST, dimana penjual yang tidak berdaftar dengan GST akan menaikkan harga barangan sesuka hati. Tak logik, kerana GST hanya kenakan 6% tapi kenaikan barangan pula melebihi 50%.

Inilah peniaga tamak!! Aku dah mula terasa bahang GST ini. Bayangkan setiap perbelanjaan kini naik dua kali ganda. Memang pengawalan terhadap jualan barangan dan perkhidmatan yang tidak  patut dikenakan GST diselia dengan rapi oleh kerajaan.

Tapi bagaimana kes kami pula peniaga yang menaikkan harga barangan sesuka hati dengan alasan GST. 

Tapi persoalan timbul, dari 23,000 atau 800 aduan yang diterima, mampukan jumlah kakitangan yang menyelia GST ini meyelesaikan masalah ini. Ini satu tanda tanya?

Memang terdapat pelbagai cara untuk membuat aduan samada dari segi e-mail, sms dan sebagainya tapi kemampuan menapis setiap aduan memang aku persoalkan. 

Pening aku dengan GST ini, harga barangan naik mendadak dan kami pula yang selama ini hidup hanya paras-paras hidung dah terasa nak lemas....

Aku tak salahkan GST tapi masyarakat peniaga yang tamak, ambil peluang GST dengan naikkan harga barangan sesuka hati atas nama GST.  Alasannya ialah pihak pemgeluar kenakan GST dan mereka terpaksa naikkan harga sebab mereka tidak berdaftar dengan GST. 

Tapi janganlah melampau hingga naikkan harga hingga 2 kali ganda!!!!!!!!!!!!!!!