Pengalaman Kerana GST Harga Barangan Naik 2 Kali Ganda - Hanif Bin Idrus Blog

Sebuah Blog Santai Tentang Kehidupan

Home Top Ad

Pengalaman Kerana GST Harga Barangan Naik 2 Kali Ganda

Pengalaman Kerana GST Harga Barangan Naik 2 Kali Ganda
Semalam ( 08.04.2015) aku dan wife aku pergi jalan-jalan di sebuah pasar raya terkenal di Melaka sambil menonton filem terbaru  Fast And Furious 7  dan sebelum kami menonton kami makan dahulu di food courts.

Buat pertama kali harga barangan telah dinaikkan sebanyak 50%. Memang giler...dulu ayam dijual RM1.20 dan kini harga RM2.40!!! Air pula dari RM1.20 dah naik kepada RM1.80!!!.

Belum lagi air mineral yang wife aku beli dari kaunter yang kini berharga RM2.40!!!!

Wife aku kata inilah bahana GST, dimana penjual yang tidak berdaftar dengan GST akan menaikkan harga barangan sesuka hati. Tak logik, kerana GST hanya kenakan 6% tapi kenaikan barangan pula melebihi 50%.

Inilah peniaga tamak!! Aku dah mula terasa bahang GST ini. Bayangkan setiap perbelanjaan kini naik dua kali ganda. Memang pengawalan terhadap jualan barangan dan perkhidmatan yang tidak  patut dikenakan GST diselia dengan rapi oleh kerajaan.

Tapi bagaimana kes kami pula peniaga yang menaikkan harga barangan sesuka hati dengan alasan GST. 

Tapi persoalan timbul, dari 23,000 atau 800 aduan yang diterima, mampukan jumlah kakitangan yang menyelia GST ini meyelesaikan masalah ini. Ini satu tanda tanya?

Memang terdapat pelbagai cara untuk membuat aduan samada dari segi e-mail, sms dan sebagainya tapi kemampuan menapis setiap aduan memang aku persoalkan. 

Pening aku dengan GST ini, harga barangan naik mendadak dan kami pula yang selama ini hidup hanya paras-paras hidung dah terasa nak lemas....

Aku tak salahkan GST tapi masyarakat peniaga yang tamak, ambil peluang GST dengan naikkan harga barangan sesuka hati atas nama GST.  Alasannya ialah pihak pemgeluar kenakan GST dan mereka terpaksa naikkan harga sebab mereka tidak berdaftar dengan GST. 

Tapi janganlah melampau hingga naikkan harga hingga 2 kali ganda!!!!!!!!!!!!!!!

2 comments:

kucen master said...

2 hari lepas, saya tanya seorang peniaga, ada gst tak?
dia jawab, mestilah ada.sebab ada pemimpin nak belikan isteri dia cincin, kita sebagai rakyat kena kerja lebih keras untuk bayar gst.
tapi bila bagi resit, takdepun no reg gst dia.memang dasar suka ambil kesempatan

Anonymous said...

tak yah pening pening bro..sy terus beli kat shopping komplek yg berdaftar dgn gst. Jadi takde la kena tipu.klau sekalli pegi kedai tu harga dh melambung, mmg sorryla..sy takkan pegi kedai tu lagi.
klau ikut logiknye mmg penguatkuasa takkan dapat cover semua tu...jadi kite gunakan kuase kite sebagai pengguna.