Header Ads

Apakah Makna Sado?

Apakah Makna Sado?

Semenjak akhir-akhir sibuk terdengar slanga Sado, aku malas nak ambil tahu pasal bahasa pasar ini atau bahasa orang muda ni,. Tetapi apabila Sado ini mula menular maka aku kena siasat ler apakah makna aini.

Aku berjaya Google dan mengumpul beberapa maklumat dan kesimpulannya makna Sado ialah badan yang besar dan muskulin!!

Soalan:
ado tu apa?
Abang Sado tu apa?
Menyado tu apa?
Adakah sama makna dengan menyondol?
Maaf...ini betul2 tak tahu ni.
Dari mana asal usul bahasa Sado?
Dari planet Zuhal bertanduk sembilan ka? Miahahaha


Kenyataan Sado 1
Mula2 hany igt sado tu badan ketak2 (6 pax)...Then one of my friend kata sado di "lahirkan" tu oleh seorang blogger/wartawan (x igt nama) dlm majalah maskulin...Maksud dia "besar doh"..So, di singkatkan jadi sado..
** kalau sy salah, maafkan sy..Sbb sy pun tau dari kwn yg berkawan dgn blogger/wartawan tu...Huhuhu

Kenyataan Sado 2
Sador/sado ni maksud eh badan togap. Pesen org yg dok poie gym bino badan tu, badan berketak2 haa tu la org mudo skrg panggil sador

Kenyataan Sado 3
Malaysian slang, commonly used by teenagers. It describes someone who is strong and muscular. It was actually originated by the word ‘Besar Bodoh’ (meaning the person or it is huge) turn to ‘Besar Do’ (‘Do’ as in Bodoh as in stupid) and lastly to Sado.

Contoh ayat:
A muscular guy passing by
Abg Kacak: Dude! Look at that dude’s figure! Sado Sial!!

Adoo! Apa punya bahasa zaman sekarang dahlah bodoh, sial pulak lagi. Ish ish ish kesian. Yup biasa dah dengar orang selitkan do do do di belakang ayat. Dalam tv pun ada. Bodoh rupanya maknanya. Motif?? Urban la sangat kan..hmm. Merimaskan mendengarnya. Saya tak gamak la nak ngata orang bodoh secara berdepan, mengaku sendiri bodoh adalah.

Bahasa slanga merupakan kata-kata (ungkapan dsb) yang tidak tergolong dalam bahasa baku (biasa digunakan dalam percakapan tidak rasmi). Kalau setakat bahasa dialek negeri-negeri  masih boleh difahami. Kalau slanga bahasa cina (contoh: tapao) pun masih boleh difahami. Ini datang pulak bahasa urban yang entah apa-apa je. Tak boleh nak relate langsung.
Saya orang kampung.

Rupanya dalam Kamus Dewan pun ada perkataan sado ni
Id (Indonesia) Sejenis kereta beroda dua (yang ditarik oleh kuda)


Kenyataan Sado 4
Dalam cerita kartun jepun bleach ada lelaki tuff nama sado. So org pggl laki badan tuff 'sado' sbb cerita tu actually.


Kenyataan Sado 5







No comments